Vadegust
Els menuts, una delicadesa en vies d’extinció?

Segons la Viquipèdia, els menuts, les menudències, menúncies o menudalles són les vísceres comestibles d’un animal sacrificat que no formen part de la canal. És a dir: són el cor, el fetge, els pulmons, els ronyons, el cervell, els lletons, el cap i pota, la tripa, la llengua, etc. En els mercats tradicionals els menuts es venen en parades especialitzades, que si bé havien entrat en certa desgràcia arrel de la caiguda del consum de menuts a les cases, han reviscolat als darrers anys gràcies a l’arribada d’immigrants provinents de cultures on els menuts formen part de la seva dieta habitual.

Culturalment, els menuts, per la seva pròpia naturalesa, s’han tractat com un rebuig i s’han associat a la cuina d’aprofitament a la que es veuen obligats a recórrer les classes menys benestants. Però també és ben cert que, si som capaços de superar la reacció visceral que provoca el fet de menjar aquestes parts dels animals, la cuina dels menuts és deliciosa.

La presència de plats elaborats amb menuts als restaurants ha tingut al llarg dels anys molts alts i baixos. L’alta restauració, llevat d’algunes poques excepcions, en el seu afany d’arribar a tota mena de públics i evitar els ingredients que poden presentar qualsevol mena de rebuig als seus clients, ha evitat sistemàticament incloure plats elaborats amb menuts. Han estat les tavernes i restaurants de cuina tradicional els encarregats de mantenir aquesta cuina viva al llarg dels temps, tot i que, cada vegada més, l’oferta de plats elaborats amb menuts s’ha anat reduint als menuts que per les raons que sigui han pogut trencar algunes barreres mentals i han estat acceptats per una majoria, com seria el cas, entre altres, del cap i pota o les tripes (callos). En canvi, d’altres que havien format part de moltes cartes han anat caient en desgràcia, com ara el fetge o el ronyons.

Pels que ens entusiasmen els menuts, cada vegada és més difícil trobar restaurants on poder-los gaudir. A Barcelona, un dels temples dels menuts que encara queden és el restaurant Can Vilaró. Situat al carrer Borrell número 61, ben a prop del mercat de Sant Antoni, aquest restaurant ofereix una carta de plats de cuina casolana executats amb la precisió reservada als que fa molts anys que cuinen i que saben transmetre de generació en generació el bon saber fer. Memorables, entre altres plats cuinats amb menuts, la tripa i les potetes de corder amb patates, els cervells a la romana o el cap i pota amb cigrons.

Si sou fanàtics de la cuina dels menuts i coneixeu restaurants on els cuinin, us animo a compartir-los!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 16, 2022 | 06:05
    Gironí. juliol 16, 2022 | 06:05
    A veure: si no ho tinc mal entés els menuts de pollastre, la sang i el fetge, els ronyons i tot aixó tan exquisit, n'està prohibida la seva venda i consum. A casa en mengem però de sotamà, ja que, com dic, no està permasa la venda. Algú m'ho pot aclarir?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa