Aquesta crisi que estem patint ha servit per iniciar, encara que molt sovint de manera maldestre i improvisada, a un bon nombre de productors, pagesos, ramaders, formatgers, etc. en les vendes pels canals on-line. Han hagut de deixar de manera forçada la seva zona de confort per endinsar-se en la selva del mercat global que representa estar a Internet. Alguns, però, encara ara inconscients de l’amenaça que els suposa la situació que vivim i que ningú no ens pot assegurar que no es repetirà en un futur més o menys llunyà, es resisteixen a fer el pas i gestionen la venda a distància amb comandes telefòniques, per mail o per whatsapp, amb l’esperança que això passarà i que tot tornarà a ser com abans.

Durant aquestes setmanes he estat atent a totes les iniciatives que han anat apareixent per part d’aquests col·lectius per fer-nos arribar els seus productes a casa. Ara hi ha una gran oferta, com mai havia existit. Amb el suport d’institucions oficials o no, sindicats, cooperatives, denominacions d’origen, etc. s’han constituït a Catalunya, al voltant d’un centenar de noves opcions de compra de productes directes de productor. Si s’analitzen amb detall, un bon grapat tenen un cert èxit perquè ara mateix comprar a través d’aquestes iniciatives està de moda o és el que toca, ja que els seus processos de venda deixen molt que desitjar a tots nivells. I no vull entrar en els preus, que déu me’n guardi de dir que són cars, però en algun cas sí que m’atreviria a dir que són massa elevats pel que s’està oferint en funció de la qualitat oferta, de la situació del sector en concret i del poder adquisitiu dels consumidors.

Tard o d’hora arribarà el dia després. Hi tornarà a haver llibertat de moviment. Les persones amb més o menys mesures de seguretat podran tornar a moure’s lliurement i de ben segur que molts dels que en aquesta crisi han comprat queviures per Internet perquè s’ha posat de moda o perquè era el que tocava, tornaran a fer les seves compres a les grans superfícies i als centres comercials, i per molts productors es tornarà a tancar la llum. Hauran desaprofitat una oportunitat única per poder desenvolupar un canal de venda que els podria haver beneficiat moltíssim a llarg termini!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa