Vadegust
La nova pandèmia: el preu de les patates braves

Les patates braves són una de les reines de les cartes de bars, guinguetes i altres establiments que serveixin tapes. Quina delícia! Només de sentir el seu nom ja salivo i el meu cervell se suggestiona amb l’efecte plaent que provoca la sensació picant. Perquè cal recordar que només són patates braves les que porten una salsa picant, si no piquen no són braves, poden ser molt bones, molt creatives, molt el que vulgueu, però no són braves.

Però ara, els fans incondicionals de les patates braves patim una altra pandèmia: el seu preu. Cada vegada són més els establiments on el preu de venda al públic, IVA inclòs, d’aquesta tapa és desproporcionat. Sembla que s’està normalitzant cobrar 7 o més euros per una tapa de patates braves. És evident que cada establiment és lliure de posar els preus que vulgui als seus plats, faltaria més! Al cap i a la fi, és la demanda del plat qui jutja si el preu és adequat o no.

Dit això, la meva opinió és que cobrar 7 o més euros per una tapa de patates braves és excessiu. I repeteixo és la meva opinió. Si el preu és aquest i l’establiment no para de servir tapes de patates braves, doncs endavant. Però quan pago aquesta quantitat o un valor similar per una tapa de patates braves no deixo de tenir una sensació d’abús.

El meu argument per tenir aquesta sensació rau en el cost dels ingredients i en el temps de preparació del plat. Cal tenir en compte que un kg. de patates volta l’euro. Tant les patates “agrias” com les monalisa, les més utilitzades per fer aquesta tapa, es troben entre 0,95 i 1,4 euros el kg. Les tapes més generoses de patates braves que se serveixen porten uns 250 gr. de patates. Per tant, podem situar el cost d’una tapa -comprant les patates a 1,4 euros el kg- en 0,35 euros. El cost de la salsa, la resta d’ingredients, l’energia i la mà d’obra puja com a molt 0,50 euros per tapa servida (cal pensar en els factors d’escala, ja que mai es prepara una sola tapa). Per tant, ens mouríem aproximadament en 0,85 euros de cost. Venudes a un cost de 7 euros (6,36 euros, si li traiem el 10% d’IVA), el marge net sobre venda és de 5,51 euros per tapa, el que equival a un 78,71%. Si ho preferiu expressat en marge sobre compra és del 648,23% (tots els preus assenyalats i els càlculs són aproximats).

Però com deia abans, l’únic argument que té valor és la demanda que els clients fan de les patates braves. Si els preus van pujant i els clients continuen demanant la tapa, significa que aquests clients accepten les pujades de preus.

Sortosament, encara hi ha molts establiments que cuinen unes patates braves extraordinàries i les cobren a un preu, que guanyant-se molt bé la vida, és raonable pels clients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa