En les darreres setmanes, arran del confinament que estem vivim per la pandèmia del Covid-19, la pagesia i els petits artesans alimentaris rurals catalans han descobert que existeix el comerç electrònic, que el màrqueting i la comunicació són importants per donar-se a conèixer, poder vendre més i arribar al consumidor, que la unió fa la força, essent molt millor unir-se amb el veí per oferir cistelles conjuntes de producte, que no criticar-se. Com diu el refrany, no hi ha mal que per bé no vingui.

No gaire temps enrere, si parlaves amb pagesos, amb ramaders, amb formatgers o qualsevol altre productor d’aliments situat en el món rural i davant de les queixes de com de malament que els tracta la gran (o la petita) distribució, i els preguntaves perquè no obrien un canal de venda directa al consumidor a través de les xarxes, la resposta era que això no anava amb ells. Fins ara menyspreaven el màrqueting, perquè ells eren pagesos o artesans i la seva feina era produir, no estar davant de l’ordinador. Això de les xarxes “són collonades”, em deia fins i tot algun.

Ara ho han hagut de fer a correcuita, perquè ja no és que hagin vist les orelles al llop, sinó que en senten el seu alè al clatell. I com sempre passa, amb les presses i quan hi ha necessitat, els resultats no són els mateixos que quan les coses s’han pensat amb calma i s’han planificat. Perdoneu, però algú ho havia de dir!

Superada aquesta crisi, espero que tots plegats aprenguem la lliçó i els pagesos i elaboradors rurals segueixin desenvolupant els seus canals de venda directa i la seva comunicació per les xarxes amb el mateix èmfasi que ho fan en aquest moment, i que els consumidors, molts dels quals ara compren cistelles de pagès per postureig, perquè toca, no deixem d’adquirir aquesta mena de productes. Si no directament als pagesos i elaboradors rurals, com a mínim al petit comerç que tots tenim a prop de casa.

I vull acabar expressant tot el meu amor i afecte per la nostra pagesia, ramaders, pescadors, artesans,… que tan bé fan la seva feina perquè els consumidors puguem gaudir de productes de qualitat. Però com els he dit directament, tantes i tantes vegades, quan acaba la producció comença la comercialització!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miguel a abril 10, 2020 | 11:48
    Miguel abril 10, 2020 | 11:48
    El tema es veure com organitzem aquesta distribució directa perque això no sigui flor d'in dia. Ideas? Jo estic comprant a un horticultor proper i la carn a ramaders de pastura... Peces grosses, un xai per exemple, tallo i congelo. Cal apendre a tallar correctament del parts. En sabeu si hi ha algun ramader que pugui fer un video d'això?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa