Fa pocs dies els xefs Pere Malagelada i Jordi Morillo van organitzar a l’Hotel Alga de Calella de Palafrugell un acte d’homenatge a un dels xefs més brillants i rellevants que hem tingut a casa nostra: Jean Louis Neichel. Segurament a molts dels influencers i gastrocanaperos que circulen avui pels restaurants d’arreu impostant un coneixement gastronòmic que no tenen, aquest nom no els dirà res, però pels amants de la bona cuina amb un mínim de cultura gastronòmica és un referent i una personalitat que ens desperta admiració i respecte.

Per a mi, la figura de Jean Louis Neichel va lligada al meu primer àpat en un restaurant gastronòmic, l’any 1988, al seu restaurant del número 1 del carrer de Beltrán i Rózpide, al barri de Pedralbes de Barcelona. Aleshores jo era un jove estudiant de ciències físiques que començava a descobrir el món de la gastronomia i, el restaurant Neichel, amb dues estrelles Michelin, era considerat aleshores el millor restaurant de la ciutat. L’àpat al Neichel va ser una experiència vital que va influir de manera decisiva en la meva afició per la gastronomia. Posteriorment vaig poder gaudir en més ocasions de la magnífica cuina del Neichel adonant-me en cada visita de la dimensió del talent que hi havia al darrera de cadascun dels plats que servia a taula.

Jean Louis Neichel, d’origen alsacià, va ser el cuiner que estant al capdavant dels fogons, va fer que el restaurant El Bulli (en època pre Soler-Adrià) guanyés la seva primera estrella Michelin, l’any 1976. Quatre anys més tard, l’any 1980, Neichel deixava el Bulli per obrir el seu restaurant gastronòmic a Barcelona on es va poder gaudir de la seva sensacional creativitat culinaria fins al gener de 2015. Neichel també va ser qui va introduir en la sala del restaurant el carro de postres i el carro de formatges.

Tota una llàstima no poder assistir al sopar-homenatge dedicat a Jean Louis Neichel, un homenatge fet en vida del xef i comptant amb la seva presència, no només testimonial sinó també col·laborant en l’elaboració dels plats que s’hi van servir. Entre altres es va poder gaudir de plats tan emblemàtics del seu restaurant gastronòmic com el gaspatxo de tomàquet i préssec amb gambes de Palamós i oli d’alfàbrega, el llobarro Mario -que Neichel va crear en honor al naixement del seu fill- o el llom de xai amb crosta d’herbes aromàtiques amb parmentier de ceps. I com no podia ser d’una altra manera, l’àpat va acabar amb un assortiment dels postres més emblemàtics que van formar part del seus carros de postres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa