Ara que ja comença a fer calor, un bon grapat de bars i restaurants començaran a servir les begudes en gots i copes que prèviament han gelat. La intenció és bona: servir la beguda més freda possible per satisfer al màxim al client. Sovint el cambrer posa una cara de gran satisfacció, quan li serveix al client la beguda -ja sigui un refresc, una cervesa o una copa d’escumós- en un vas o una copa escarxada. El missatge no verbal que hi ha al darrera és “em preocupo per servir-te la beguda tan freda com puc, perquè puguis apaivagar la teva set i refer-te de la calor ambiental”. El client li torna la mirada, amb gest d’aprovació, agraint el fet al cambrer.

Gelar vasos i copes és una pràctica totalment incorrecta en el servei de begudes de qualitat. En primer lloc, perquè les begudes, totes, excessivament fredes perden tot el seu conjunt aromàtic. Les temperatures molt baixes amaguen totes les aromes de les begudes, provocant que l’única sensació que experimentem sigui la d’ingerir un volum de líquid molt fred.

Malgrat que en certes begudes, com l’aigua o els refrescs industrials, el seu conjunt organolèptic sigui poc o gens rellevant, el risc que ens podem trobar quan els serveixen en vasos o copes gelades és que durant el procés de gelat el vidre adquireixi alguna aroma o sabor no desitjat, que pugui estar present en el congelador o en l’aigua, si s’ha remullat prèviament. Alguns bars tenen aparells que ho eviten, gelant els vasos i les copes de manera totalment asèptica.

Ara bé, en cerveses -fins i tot les industrials-, i en vins -especialment els escumosos-, servir-los en vasos i copes gelades és un crim. Per sota dels 3 graus de temperatura, els nostres sentits són incapaços de reconèixer cap aroma o sabor. Per tant, si servim una cervesa o un escumós a 3 graus o menys, no tindrem cap mena de sensibilitat sobre les característiques organolèptiques del producte, pel que serà indiferent la qualitat del mateix. Això sí, gaudirem de la ingestió d’un líquid molt fred i de les sensacions provocades pel seu carbònic.

Com tot a la vida, és qüestió de gustos, però si sou dels que us agrada beure la cervesa o els escumosos a una temperatura per sota de 3 graus i en un vas o copa gelat, no cal que us gasteu gaire diners en el producte, podeu comprar el més barat. Al cap i a la fi, en aquestes circumstàncies, tots els productes tindran el mateix gust.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa