En els darrers anys, el Panettone, una especialitat de la pastisseria nadalenca d’origen italià, està vivint una autèntica febre de consum arreu del món, i Catalunya no és una excepció. Aquestes postres nadalenques són cada vegada més populars i ja es pot afirmar que s’ha colat en la nostra tradició, al costat dels torrons i les neules.

Darrera de la promoció entusiasta del Panettone a casa nostra hi ha l’Escola de Pastisseria de Barcelona, un dels centres de referència nacional i internacional en pastisseria, qui celebra des de fa cinc anys el Concurs Millor Panettone Artesà de l’Estat. L’objectiu d’aquest concurs és incentivar i premiar els coneixements i habilitats dels pastissers artesans en l’elaboració del Panettone. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, el consum de panettone a l’estat espanyol s’ha multiplicat per 10 en els darrers cinc anys.

El que jo em pregunto és si calia importar una especialitat forana sense cap mena de relació amb les nostres tradicions, com és el Panettone, per dinamitzar les postres de les festes nadalenques. De la mateixa manera que s’han colat a les nostres tradicions el Halloween o el Pare Noel (Santa Claus), desplaçant en bona part la castanyada o el tió de Nadal, ara tenim al Panettone desplaçant les postres més tradicionals de Catalunya com els torrons i les neules, i fins i tot menystenint altres postres que no són tradicionals de Catalunya però ben arrelades per raons culturals, com els polvorons i els mantecados.

Alguns em diran que sóc de pensament estret i que el Panettone no deixa de ser una opció més que enriqueix la tria de postres de Nadal, i que no és necessàriament un substitut sinó un complement que pot compartir taula amb torrons, neules, polvorons i mantecados, que a més es pot consumir com a part d’un esmorzar o un berenar. I potser tenen raó. Però crec que si la promoció del Panettone obeïa a una mancança en l’oferta de postres de Nadal es podia haver estat una mica més original i crear un concurs per deixar anar la creativitat dels nostres pastissers, que és molta i de molt bona qualitat, per crear unes postres nadalenques més lligades a la nostra cultura i tradició.

Com ja haureu pogut deduir el Panettone no és sant de la meva devoció.

Bones Festes!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa