Vadegust
Àpats a peu dret: no és tan difícil fer una bona tria dels plats

De ben segur que tots hem estat en actes que acaben amb un petit o gran àpat a preu dret, o a celebracions, casaments, aniversaris, festes, etc,. on una part, o tot l’àpat, consisteix en plats servits amb els comensals a peu dret, sense estar entaulats. Aquest format, menys formal que estar entaulats, afavoreix més la relació entre els assistents a l’esdeveniment. Però sovint passa que la tria de plats que se serveixen als comensals es fa pensant en tot menys en la comoditat d’aquests a l’hora de menjar-los. La pressió a que es sotmeten alguns xefs per servir en els càterings les darreres tècniques o els productes que s’han posat de moda, independentment de si són vàlides pel servei a peu dret, moltes vegades provoquen un autèntic calvari al comensal.

Per exemple: servir amanides en un got o un petit recipient que s’han de menjar amb l’ajuda d’una forquilla mini de material reciclable, que la immensa majoria de vegades no punxa i provoca que l’amanida acabi a sobre de la roba del comensal, tancant-se amb la vinagreta. El mateix podríem dir sobre servir cevitxes o similars. La quantitat de líquid que porten aquests plats en relació al recipient en que se serveixen també provoca que molts convidats es taquin. O el cas dels mini entrepans, baos, pites, etc. que no es preparen adequadament per ser menjats a peu dret i part dels ingredients i/o la salsa acabin caient.

No és una tasca impossible servir plats apetitosos i avantguardistes en àpats a peu dret, només cal servir plats que siguin senzills de menjar amb els dits, els que es coneixen com a “finger food”. Són creacions originals o versions de plats que es dissenyen per ser menjats amb els dits, minimitzant el risc de que caiguin a terra o de que el comensal es taqui. El “finger food” consisteix en servir plats pensats per agafar-los amb les mans i menjar-los en un sol mos, tot evitant que el comensal hagi d’agafar un platet i menjar amb un cobert al mateix temps que ha de subjectar una copa o un vas, fent autèntics malabarismes per poder menjar i beure. D’aquesta manera, els convidats poden gaudir de l’àpat i socialitzar amb la resta de convidats sense haver d’estar pendents de si el menjar els caurà al terra o se’l tiraran per sobre.

Quan es domina el “finger food” es poden fer presentacions atractives que converteixen els plats en llaminers i molt apetitosos per als convidats, estalviant temps i energia en ser confeccions miniatura, els temps de cocció són molt més curts i, a més, es poden fer una gran varietat de plats, per a tots els gustos, fins i tot plats saludables i baixos en calories.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa