VadeVi
Tardor, temps de vi i gastronomia: Tocat de l’Ala 2018 amb rovellons del Pirineu català
  • CA

La tardor és una de les estacions de l’any més celebrades pels amants de la gastronomia. Amb ella arriben les temporades de productes tan afamats com els bolets, les castanyes, els moniatos o les carbasses i també s’obren els períodes hàbils per la caça, tan la menor com la major. Amb el rebost ple d’aquestes menges ens esperen bons àpats a taula.

De totes les espècies de bolets, una de les més populars entre els caçadors és el rovelló (Lactarius sanguifluus), també conegut amb altres noms com esclata-sang, pebràs, pinenc, pinenca o paratge. El rovelló és un bolet molt apreciat gastronòmicament a casa nostra, especialment els de mida més petita provinents dels boscos de muntanya del Pirineu, coneguts amb els nom de “botonets”. Es poden cuinar de moltes maneres, però una de les més reeixides és quan es couen a les brases amanits amb una picada d’all i julivert diluïda en oli d’oliva. Es tracta de coure’ls fins al punt just per deixar-los cruixents per fora i sucosos per dins.

Si la natura és generosa i tenim la sort de poder gaudir d’uns botonets, podem posar la cirereta al pastís acompanyant-los del Tocat de l’Ala 2018, un dels vins negres que ha guanyat la medalla de Vinari Gran Or en els Premis Vinari d’aquest any. Aquest vi neix d’un projecte fruit de la unió dels cellers Coca i Fitó del Masroig (Priorat) i Roig Parals de Mollet de Perelada (Alt Empordà) per elaborar vins singulars, de qualitat i amb la voluntat d’expressar l’entorn del territori de la DO Empordà. El Tocat de l’Ala és un vi elaborat amb un cupatge fet a base de carinyena negra (55%), garnatxa negra (35%) i syrah (10%). Se li dona una criança de 4 mesos en bótes de roure francès.

Es tracta d’un vi molt seductor, dels que agraden a gairebé tothom. De seguida que l’obrim ens ofereix unes intenses aromes de fruites del bosc, madures i ben assaonades de notes balsàmiques que ens recorden les herbes remeieres presents en els boscos mediterranis. Un conjunt molt atractiu que convida a tastar-lo.

En boca és un vi que destaca per la finor de la seva entrada, on una magnifica acidesa molt ben equilibrada, forjada en els sòls de pedra foguera i pissarres, li atorga frescor. El pas de boca és sedós, amb uns tanins amables, arrodonits i ben polits. Les aromes de fruites del bosc sempre acompanyades de les notes balsàmiques en segon pla protagonitzen el seu perfil aromàtic. Final força llarg i persistent.

És un vi fet a mida pels rovellons, d’una banda les subtils notes d’herbes remeieres del vi lliguen molt bé amb les aromes que trobem en els rovellons, sobretot amb les de pinassa i sotabosc, i d’altra banda la seva petita criança en bóta, de quatre mesos, l’arrodoneix i li dona el volum i la força justa i necessària per relacionar-se amb solvència amb la textura carnosa dels bolets. La seva excelsa acidesa neteja la boca i equilibra l’efecte provocat per l’all sempre que no ens haguem passat amb la quantitat d’aquesta hortalissa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa