Vadegust
Tupí Blau del Molí de Ger, un tupí estratosfèric

Als nadals de l’any 2020, en plena pandèmia, semblava que hi hauria una certa relaxació de les restriccions de mobilitat i que els catalans podrien anar a les seves segones residències. A la Cerdanya, el comerç i el sector de la hostaleria es va preparar per rebre a les famílies que hi tenen la segona residència, proveint-se de productes alimentaris, entre ells els formatges locals, per atendre la previsible demanda. El que no va ser tan previsible va ser un gir en l’evolució de la pandèmia que va confinar, de bell nou, algunes comarques, entre elles la Cerdanya.

Com tants d’altres productors, en Pere Pujol, la inquieta ànima de la formatgeria del Molí de Ger, va veure com les comandes que li havien fet passaven de ser vendes a ser estoc al seu magatzem, degut a totes les que van ser anul·lades o retornades. Entre altres formatges, li van quedar atrapats per aquesta situació uns quants lots del seu fantàstic formatge blau, el Blau Ceretà. A mitjans del 2021, amb la situació encara gens normalitzada, aquests formatges tenien un punt d’evolució que reclamava a crits fer alguna cosa amb ells. La bombeta se li va encendre, tot pensant amb un dels grans maridatges gourmets de la història: la combinació de formatge blau Stilton, d’origen anglès, i elvi de Porto, el famós vi generós portuguès. Basant-se en aquesta màgica combinació va decidir crear un formatge de tupí amb els formatges blaus que tenia a la càmera utilitzant un vi de Porto com a licor que ajudés a fer la bullida dels formatges, i deixant el formatge tupí resultant a la tina una bona colla de mesos.

El resultat d’aquest procés és el formatge Tupí de Blau del Molí de Ger, un tupí de textura cremosa i untuosa, de gust intens però elegant, on el vi de Porto equilibra, en certa mesura, el caràcter punyent d’aquesta mena de formatges, gràcies a la seva dolçor, sense que el tupí perdi cap dels elements característics que tant ens agraden, com el tacte astringent i lleugerament picant o la seva salinitat.

Extraordinari per menjar-lo tot sol, amb una cullereta, però si no sou tan radicals es pot tastar amb bastonets de pa o untant-lo a sobre d’una llesca d’un bon pa artesà, excepcional a sobre d’un pa de panses i nous. El Tupí de Blau és un formatge que ha estat molt ben rebut per la restauració i força xefs el fan servir com a ingredient en multitud de preparacions.

El Tupí de Blau de la formatgeria Molí de Ger ha guanyat el premi a Millor Formatge de Tupí al concurs del Lactium 2022.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa