Vadegust
Petit Floquet, un tribut al Picodon francès
agraph -->

El Petit Floquet és un formatge creat pel mestre formatger Michaël Robert, ànima de la formatgeria Can Robert, de Gavà (Baix Llobregat), un dels pocs obradors urbans que hi ha a Catalunya.

Inspirant-se en el formatge Picodon francès que s’elabora al sud-est de França, d’on en Michaël és originari, el va començar a elaborar inicialment amb llet pasteuritzada de vaca, i més tard en va fer una versió amb llet pasteuritzada de cabra, amb la que li han començat a arribar els reconeixements. Enguany li ha estat atorgada la Medalla d’Or al millor formatge de pasta àcida o làctica de cabra al concurs Lactium de Vic, i també ha guanyat una medalla de plata al Concurso Nacional de Queso de Autor ‘El Talento del Queso’ que organitza l’Instituto del Queso.

El Petit Floquet és un formatge de petites dimensions, gairebé de consum individual, elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca i també amb llet ecològica pasteuritzada de cabra, de quallada àcida i làctica, pasta tova i pell florida amb el fong penicilium candidum. És un formatge de maduració curta, al voltant d’una setmana, i es presenta en petites peces rodones amb un pes que oscil·la entre els 80 i els 100 gr. que es lliuren dins d’una caixeta rodona fet amb materials reciclables.

Ambdós Floquets, el de vaca i el de cabra, presenten una pell florida blanquinosa que desprèn aromes humides que ens recorden els espais subterranis, de xampinyons frescos. De tall fàcil, la seva pasta és blanca immaculada en el Floquet de cabra, i d’un blanc lleugerament trencat a ivori en el Floquet de vaca. En ambdós formatges, la pasta té un aspecte tancat i compacte, sense que s’hi observin cap mena d’ulls i prop de la pell es pot observar l’acció de la proteòlisi, primer amb un color més intens i a mesura que va madurant, amb una textura més líquida.

El formatge Petit Floquet | Facebook Can Robert Formatger Artesanal

Les aromes són intenses i làctiques, derivant més cap a mantega fresca en el Floquet de vaca i cap a nata fresca en el Floquet de cabra, molt seductores en ambdós cassos. En boca mostren un tacte fonedís i una textura cremosa, que omple la boca de notes làctiques i deixa el paladar greixós. El sabor del Floquet de cabra és més intens que el de vaca a causa de les diferència de greixos entre ambdues llets. Són delicats i elegants, d’aquells formatges que no pararies de menjar-ne. En la degustació es nota molt l’origen francès del seu autor. Llargs en boca i molt llaminers.

Són formatges per acompanyar d’un vi blanc jove, amb una acidesa viva i molt afruitat. Vins elaborats amb varietats com el xarel·lo, el chardonnay o la malvasia, entre d’altres, sabran acompanyar amb solvència aquests formatges, netejant la boca tot respectant el seu conjunt gustatiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa