Vadegust
Madurat de cabra de Casa Portella, de llet de cabra florida
agraph -->

L’any 2019, els germans Meritxell i Jesús Mora van crear la formatgeria Casa Portella a l’Hospitalet de l’Infant, un poble integrat al terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, situat a l’extrem sud-occidental de la comarca del Baix Camp. Compromesos des del primer dia amb l’artesania alimentària, elaboren els seus formatges la llet crua de cabra de raça florida. Aquesta llet els la proporciona Josuè Sabaté, un altre jove que lidera el projecte Capriomega, una explotació caprina que respecta escrupolosament la normativa actual en matèria de sanitat i benestar animal, situada a la població de Rasquera, a la comarca de la Ribera d’Ebre, i tan sols a 38 km de l’obrador, que treballa en el programa de millora genètica de la raça caprina florida.

De tots els formatges que elaboren en destaca especialment el madurat de cabra. Aquest formatge, elaborat amb llet crua de cabra florida, de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural, es presenta al mercat en forma cilíndrica en dues mides, una que pesa aproximadament uns 500 grams amb una maduració que volta els dos mesos, i l’altre que pesa aproximadament 2,5-3 kg, amb un maduració de 6 a 9 mesos.

El madurat de cabra de Casa Portella | Casa Portella

Visualment té la típica coloració de les pells naturals madurades, amb un color gris-marronós, i s’hi poden apreciar les marques del motllo. Aromes humides típiques de celler. En tallar-lo presenta una pasta de color blanc, amb una marcada zona més fosca a prop de la pell, signe de la proteòlisi, d’aspecte compacte i amb presència de petits ullets d’origen mecànic. Ofereix unes intenses aromes làctiques de nata acompanyades d’aromes de sotabosc.

En boca és de textura mantegosa i fusió lenta. De gust intens i pronunciat, amb el punt de sal molt ben equilibrat, lleugerament àcid, records de fruita seca i alguna nota caramel·litzada molt subtil amb un punt final de tacte picant, que va creixent a mesura que el formatge va guanyant maduració. Llarg i persistent.

Un molt bon formatge, per gaudir-lo acompanyat d’una copa d’un vi blanc amb cert cos i estructura, idoni per les garnatxes blanques de la Terra Alta, especialment si són fermentades i criades en bótes de fusta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa