Vadegust
Formatge Tou dels Cadells, una pasta tova per gaudir-la intensament

Des del 1997 la Montserrat Mir i en Lluc Baldasano elaboren formatges de manera totalment artesanal a la seva formatgeria Formatges de Veciana, situada al poblet de Segur de Veciana, un nucli de cases aturonades a recer de les ruïnes de l’antic Castell de Segur, dins del terme municipal de Veciana, a la comarca de l’Anoia.

Amb la llet que obtenen del seu ramat de cabres de raça murciano-granadina elaboren tres formatges, tots ells sensacionals. Tant la seva versió del formatge Garrotxa, com el Reserva del Castell, com el Tou dels Cadells són formatges molt representatius de les seves famílies. El Tou dels Cadells és el clàssic formatge de cabra, de pasta tova i pell florida blanca, una de les 3 famílies de formatges més abundants a Catalunya i que per molts formatgers ha estat el formatge amb el qual han iniciat la seva professió.

El que elaboren a Formatges de Veciana és un formatge totalment tradicional, que segueix l’estil més clàssic. Parteixen de la llet crua del seu ramat, fan una quallada làctica per obtenir una pasta tova i li sembren a la pell l’arxiconegut fong Penicilium Candidum, que li provoca la floridura blanca amb la que es presenta aquest formatge. Les peces de Tou dels Cadells són de forma rodona i d’una mida que pesa al voltant dels 350 gr. La maduració és de 2 a 3 setmanes.

Formatge Tou dels Cadells | formatgeacasa.cat

És un formatge que desprèn intenses aromes humides, que recorden les aromes dels xampinyons crus o també dels subterranis dels edificis. De tall fàcil, si la seva maduració és de 2 a 3 setmanes presenta unes aromes làctiques intenses i un aspecte compacte, amb un textura que s’endevina densa. I a mesura que van passant els dies, sobretot si es conserva adequadament, va proteolitzant, encara que força lentament, transformant-se la textura de la part de la pasta més propera a la pell. El primer símptoma és el canvi de color de la part de la pasta, que es va tornant més fosca, i posteriorment va esdevenint més líquida.

Al menjar-lo, si es deixa desfer a la boca, és un formatge molt i molt llaminer. A mesura que es va fonent, va envaint tota la boca, tornant-se ampli al mateix temps que allibera aromes làctiques, de nata fresca i adquireix uns tocs balsàmics, de pastura, quan ens mengem la pell. És molt equilibrat i no és dels formatges que demana beure immediatament per tal de reequilibrar la boca. De postgust llarg, és un formatge dels que enamora a tothom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa