Enmig de tota la polèmica que ha envoltat el preu de la llet de vaca a la Plana de Vic, la formatgeria Mas del Garet de Tona, a la comarca d’Osona, ha volgut posar el seu gra de sorra en defensa dels ramaders elaborant un formatge amb llet pagada a preu just, és a dir, a un preu que està per sobre del preu de cost de la llet i que, així, genera un cert benefici que els permet guanyar-se la vida una mica més dignament. La llet de vaca per elaborar el formatge procedeix de les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona.
El Territori ha estat presentat en societat al saló Qualla Barcelona, el gran aparador dels formatges artesans catalans, celebrat a l’Estació del Nord de Barcelona els dies 5 i 6 de març.

Es tracta d’un formatge tendre, de quallada enzimàtica, sense pell i de maduració molt curta. És un formatge suau però gustós, on dominen completament les aromes làctiques que ens recorden la mantega, i amb un punt de sal molt ben equilibrat. De textura tova, mantegosa i fundent és un formatge molt versàtil i d’aquells que agraden a tothom. Així, es pot gaudir menjant-lo tallat a daus com aperitiu, o formant part d’un pica-pica, o bé utilitzant-lo com a ingredient en l’elaboració de plats on aquesta mena de formatges són molt idonis. És un excel·lent formatge per fer biquinis, llibrets de llom farcits de pernil dolç i formatge, per farcir un pit de pollastre, per posar-lo a sobre d’hamburgueses, per fer entrepans de llom, botifarra o panxeta amb formatge, etc.
La seva forma quadrada i el fet de no tenir pell fa que aquest formatge no generi cap mena de minva, és a dir, que s’aprofita tot. Es presenta al mercat en porcions d’uns 230 gr. fetes a partir d’una barra rectangular i envasades al buit. El Territori és un formatge pensat per ser comercialitzat en tota mena d’establiments d’alimentació.