Vadegust
Formatge Roig del Montsec, condimentat amb pebre vermell dolç

No se sap ben bé quan es van començar a condimentar els formatges amb herbes aromàtiques i espècies, però segurament el motiu va ser el mateix que va portar a condimentar els menjars a les cuines: fer-los més saborosos i, per tant, més atractius pels consumidors. Els formatges frescos i els de poca maduració són formatges que, tot i que poden arribar a ser intensos d’aromes i sabors làctics, són poc complexos i per alguns paladars el seu conjunt aromàtic resulta excessivament pla. Les herbes aromàtiques i les espècies, a part de combinar molt bé amb les aromes i sabors làctics, eixamplen i potencien el conjunt aromàtic dels formatges.

Formatge Roig del Montsec | Formatgeria de Clua

Hi ha una gran diversitat de formatges condimentats i depèn molt dels hàbits i de les tradicions de cada zona quin tipus de condiments es posen als formatges. Així, trobem formatges condimentats amb romaní, farigola, julivert, orenga, pebre negre, pebre vermell dolç o picant, curry, cúrcuma, etc. També hi té a veure l’actitud dels formatgers més inquiets, els que sempre estan pensant com poden innovar els seus elaborats. En aquest apartat hi hauria els formatges condimentats amb brisa de raïm, malta de whisky, panses, etc.

A la Formatgeria de Clua, situada a la idíl·lica població de La Clúa, pertanyent al municipi d’Artesa de Segre, a la comarca de La Noguera, elaboren el Roig del Montsec, un formatge elaborat amb llet crua de cabra del seu ramat propi, de quallada àcida, pasta tova i amb la pell florida i condimentada amb pebre vermell dolç fumat. Se li dona una maduració de 60 dies i es presenta al mercat en peces que volten els 350 gr.

És un formatge molt cridaner pel seu aspecte, en tenir la pell de color vermellós. Les aromes que desprèn són una barreja de les notes làctiques del formatge amb les notes humides típiques de la pell florida i les característiques del pebre vermell i, en aquest cas, també hi notem el punt fumat del pebre, formant tot plegat un conjunt aromàtic singular però molt atractiu.

Formatge Roig del Montsec | Formatgeria de Clua

Si no es talla amb el ganivet correcte, es fàcil que es taqui la pasta -que presenta un color blanc immaculat- del color vermell del pebre. La pasta és d’aspecte dens i compacte, oferint aromes intensos de nata fresca. El formatge mostra tot el seu potencial i singularitat al tastar-lo. De textura cremosa i tacte fundent, és saborós, amb un punt de sal molt equilibrat que passa gairebé desapercebut davant la potència dels sabors làctics i el contrapunt aromàtic que li aporta el pebre vermell dolç fumat. Aquesta mena de pebre combina excepcionalment bé amb aquesta família de formatges de pasta tova de cabra. Resulta molt llaminer i convida a repetir. És imprescindible, per gaudir d’aquest formatge amb plenitud, deixar-lo fondre a la boca.

A l’estar condimentat amb pebre vermell dolç fumat és un formatge que obre la porta a maridatges difícils com la d’alguns vins rosats com el Gran Caus Rosat, del celler Can Ràfols dels Caus, o El Camí de Poca Sang, del celler Hugas de Batlle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa