Vadegust
Formatge Mas de les Codines madurat, artesania de Rasquera

A la petita població de Rasquera, de tot just 800 habitants, situada a la comarca de la Ribera d’Ebre, l’activitat econòmica principal és el conreu de la vinya i l’olivera, però també és l’epicentre d’una raça de cabra autòctona de la zona, la cabra blanca. Els municipis de Rasquera i Tivissa són les dues poblacions on, tradicionalment, s’han concentrat el major número de caps. A les Serres de Cardó-Rasquera i Tivissa-Vandellòs ens podem trobar, aproximadament, el 65% del cens total de la raça. Cada primer diumenge de maig se celebra a Rasquera la tradicional Fira Ramadera i d’Artesania, on la Cabra Blanca es la principal protagonista.

A la mateixa població de Rasquera hi trobem la formatgeria Laura, on elaboren formatges amb la llet procedent del seu ramat propi de cabres i els comercialitzen sota la marca Mas de les Codines. Al capdavant de la formatgeria, que disposa d’una botiga al bell mig del poble de Rasquera, hi ha la Laura Bladé.

Formatge Mas de Les Codines | Formatgeria Laura
Formatge Mas de Les Codines | Formatgeria Laura

A la formatgeria Laura elaboren mató, formatges frescos, cremes àcides i formatges madurats. El formatge madurat s’elabora amb llet pasteuritzada de cabra, de quallada enzimàtica, pasta premsadam¡, i té una maduració que va dels dos als quatre mesos. A part del formatge amb pell natural, també l’elaboren amb la pell arrebossada de pebre roig, pebre negre i romer. Aquests ingredients, durant la maduració del formatge, van transmeten part del seu conjunt aromàtic, que es barreja amb les notes làctiques pròpies del formatge atorgant-li aromes i un gust més complex. Tant els pebres com el romer combinen molt bé a nivell aromàtic amb les notes làctiques de la llet de cabra, on es fixen les aromes dels condiments.

Els madurats de Mas de les Codines ofereixen poca resistència al tall, presenten una pasta de color blanc immaculat i la seva textura és ferma i densa, fonedissa els primers dies i, a mesura que va evolucionant, es va assecant més i la pasta esdevé més trencadissa. El gust del formatge sempre queda determinat pel condiment que porta.                                                                                                                                      

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa