Vadegust
Formatge Lo Pebrat, per paladars gurmet

La formatgeria pirinenca Serrat Gros, ubicada primer a Ossera i des del 2020 a Josa de Cadí, a la comarca de l’Alt Urgell -famosa per ser l’elaboradora del Serrat Gros, un dels formatges mítics de casa nostra- elabora un altre formatge menys conegut pels consumidors però que és una joia multipremiada: Lo Pebrat.

Lo Pebrat és en essència el mateix formatge que el Serrat Gros, però amb una forma i un tractament de la pell molt diferent. Aquest formatge s’elabora amb la llet crua que obtenen del seu ramat de cabres, de quallada làctica, pasta tova i la pell florida d’una banda i arrebossada amb pebre de l’altra. Es presenta al mercat amb forma de piràmide de base quadrada truncada i una maduració que volta les 3-4 setmanes. Les peces fan un pes de 250-300 gr. És un formatge molt atractiu visualment, recordant molt el formatge francès de la regió del Loire, Pouligny-Saint-Pierre.

El tractament que li fan a la pell li atorga un aspecte singular, amb la pell rugosa de color grisós amb àmplies taques blanquinoses. De tall fàcil, la pasta, de color blanc, presenta un aspecte dens i compacte, recordant una paret acabada d’enguixar, amb presencia d’alguns petits ullets i esquerdes d’origen mecànic. Les aromes són intenses, de nata fresca, amb presència de les aromes que li aporta el pebre i alguna nota animal. Prop de la pell presenta símptomes de proteòlisi.

Formatge Lo Pebrat | Formatgeria Serrat Gros

En boca és de tacte fonedís, tot i que ho fa lentament per la seva textura densa, de gustos intensos però ben equilibrats, molt saborós, certament complex i llarg, molt llarg, el que fa que es pugui gaudir durant molta estona. Per via retronasal ens dona les notes especiades del pebre i records balsàmics de pastura.

El palmarès de Lo Pebrat és d’escàndol, tant a nivell nacional com internacional, destacant la Medalla d’Or i títol de Millor Formatge Espanyol assolits en l’edició de l’any 2010 dels World Cheese Awards. Al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que es celebra anualment a la Seu d’Urgell. ha guanyat la Medalla d’Or en 9 ocasions, els anys 2008, 2009, 2011, 2013, 2014,2015, 2016, 2018 i 2022. I al Lactium de Vic també va guanyar la Medalla d’Or en la seva edició de l’any 2011.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa