Vadegust
Formatge l’Ecològic d’Ovella, qualitat i sostenibilitat

Ramon Berengueras va crear la formatgeria Betara, situada a la població de Perafita, comarca d’Osona, a partir de la demanda dels clients de la seva distribuïdora de formatges i embotits. La seva visió comercial el va portar a crear una formatgeria que elaborés formatges de vaca, de cabra i d’ovella per tal de satisfer les necessitats de tots els seus clients. Amb la incorporació del seu fill Ramon, actual gerent de l’empresa, és quan la formatgeria va agafar embranzida i es va convertir en un dels obradors més prolífics de Catalunya.

De seguida se’n van adonar que el camí a seguir era el de la ramaderia ecològica així que s’hi van posar i van aconseguir la certificació ecològica per la seva llet i els seus elaborats. Inquiets per la manca de llet d’ovella, van optar per la construcció d’una explotació ramadera d’ovelles ecològiques que van voler convertir en un espai educatiu on es mostrés el treball ramader i ecològic.

De tots els formatges del seu ample portafoli, en destaca el que anomenen L’Ecològic d’Ovella. La clau de l’èxit d’aquest formatge rau en la gran qualitat de la llet ecològica del seu ramat d’ovelles. De quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural, es presenta al mercat amb una maduració mínima de 30 dies i la forma cilíndrica tradicional, en peces de 0,5 kg.

Formatge l’Ecològic d’Ovella | Facebook Formatgeria Betara

El formatge presenta les aromes d’humitat típiques de les cambres de maduració. Sense massa resistència al tall, la seva pasta és de color groguenc, d’aspecte compacte amb presència de petits ullets d’origen mecànic. S’observa una coloració més fosca en la zona propera a la pell com a conseqüència de la proteòlisi. Ofereix aromes làctiques intenses, de mantega evolucionada i de pastura. De textura mantegosa, gust suau, ben equilibrat i amb un tacte lleugerament secant sortint de formatgeria, anirà tornant-se més trencadís, amb el gust més intens, a mesura que vagi evolucionant. Amb una maduració llarga, apareixerà un toc picant. És un formatge llarg en boca. El seu conjunt gustatiu, tot i ser intens, convida a repetir.

Un molt bon formatge apte per a tota mena de paladars, que serà capaç de seduir, fins i tot, els que no són massa formatgers. El podem acompanyar d’una copa de vi blanc de criança, amb cos i estructura o bé d’una copa d’un vi escumós brut, ideal amb una criança d’entre 24 i 30 mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa