Vadegust
Formatge Coll Senyorit: néixer i triomfar

El Coll Senyorit és la darrera novetat de la formatgeria Mas el Lladré, de Les Llosses, a la comarca del Ripollès. Al capdavant de la formatgeria s’hi troba la Marina Puigcorbé, tot i que encara compta amb la col·laboració del seu pare, el Joan. Tenen un ramat propi de vaques que pasturen lliurement pels voltants de la masia. En els darrers anys han incorporat al ramat vaques de la raça Montbeliarde, les famoses vaques productores de la llet amb la que s’elabora el formatge Comté.

El Coll Senyorit és un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell rentada. Li donen una maduració d’entre 4 i 6 setmanes i es presenta al mercat en peces cilíndriques de 6 kg. N’existeix una versió de format més petit, el Coll Senyorit de Cullera, que es presenta al mercat totalment liquat, com si fos una torta.

El seu aspecte es caracteritza pel color ataronjat de la pell, típic dels formatges de pell rentada. Al Coll Senyorit el renten de 2 a 3 vegades per setmana amb aigua i sal, a la que hi afegeixen Brevibacterium Linens. El tacte de la pell és viscós i presenta unes aromes agudes, tot i que no són excessivament penetrants.

Formatge Coll Senyorit | Formatgeria Mas El Lladré
Formatge Coll Senyorit de cullera | Formatgeria Mas El Lladré

La pasta és de color ivori, de tacte tou i textura mantegosa i elàstica. Presenta petits ullets d’origen mecànic, i aromes làctiques que ens recorden a la mantega fresca. En tastar-lo, de seguida es fa palesa la seva textura elàstica i mantegosa i el caràcter fundent. De gust salí fort, però ben ponderat, i tacte adherent al paladar. Les aromes làctiques, de mantega fresca, acompanyades de les notes provinents de la pell rentada determinen el seu conjunt gustatiu, que tot i ser intens i relativament punyent, està molt ben equilibrat, resultant molt llaminer. El final de boca és llarg.

Com és habitual en els formatges de pell rentada, o agradarà molt o no agradarà, en funció de la capacitat de seducció que les aromes més o menys punyents que el brevibacterium linens atorga al formatge tinguin en cada comensal.

Per aquesta mena de formatges cal triar un vi blanc afruitat i floral que presenti una bona acidesa. Ideal si se li ha donat una petita criança amb les seves mares en dipòsit d’inox, o en gerres de fang. Vins monovarietals elaborats amb varietats com el muscat, el riesling, el sauvignon blanc, la malvasia, etc., però millor si formen cupatges, seran bons companys de viatge del Coll Senyorit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa