Cal Cantaré és una formatgeria jove situada al bell mig de la població de Santpedor, a la comarca del Bages. Va començar la seva activitat en plena pandèmia, després de que en Joan Canellas i la seva parella, l’Eli, les ànimes de la formatgeria, acabessin la reforma que van fer, de manera exquisida, dels baixos de la casa dels avis del Joan, una antiga casa de pagès que forma una de les cantonades de la plaça Gran de Santpedor. Després de set anys de reforma, malgrat que l’atzar els va jugar aquesta mala passada, no es van aturar.

Des de bon començament han estat ambiciosos en la concepció i elaboració dels seu formatges, elaborant peces de gran format i de maduracions llargues. Treballen amb llet crua de cabra i d’ovella de proximitat. El Blauet és la seva darrera creació. Presentat en societat a la XI Mostra de Formatges Artesans de Catalunya celebrada a Sort (Pallars Sobirà) els dies 7 i 8 de març d’enguany, és un formatge blau elaborat amb llet crua d’ovella, quallada enzimàtica, pasta tova i pell natural florida amb una maduració de 60 dies.

L’aspecte del Blauet crida de seguida l’atenció per la seva forma: una peça en forma de tambor cilíndric amb la pell de color marró i ocre tacada de floridura blanquinosa, i amb un pes d’una mica més de 5 kg. que recorda al rei dels formatges anglesos, l’Stilton. La manera de tallar-lo més òptima és fer-ne discs de l’alçada que més convingui i després treure’n cunyes de manera diametral.

El formatge Blauet | Ramon Roset

La pasta és de color groguenc, aspecte ferm i presenta una molt bona distribució de les vetes blaves. Ofereix les típiques aromes dels formatges blaus generades per la lipòlisi a les que s’hi afegeixen notes làctiques i de fruits secs, especialment nous, formant un conjunt que resulta molt atractiu. En boca té una textura cremosa de tacte fundent, resultant intens, saborós, ampli i molt ben equilibrat. És molt elegant i resulta llaminer, convida a repetir una i altra vegada.

Resultarà deliciós acompanyat d’un vi dolç fortificat tipus Oporto Tawny o d’un vi dolç de solera com els que s’elaboren en molts indrets de Catalunya. En aquest maridatge de contrast, el conjunt aromàtic del vi, amb la seva dolçor d’una banda i l’acidesa per l’altra, neutralitzaran les intenses notes gustatives i lleugerament picants del formatge, creant-se un equilibri en boca que permetrà gaudir tant del formatge com del vi. També es pot gaudir acompanyat d’un pa artesà de sègol amb panses i nous.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa