Vadegust
Formatge Bastard, el fumat del Montnegre

La formatgeria Murgó, de Sant Iscle de Vallalta, a la comarca del Maresme, amb la Sílvia Rodríguez al capdavant, es caracteritza per posar als seus formatges els noms que reben des del punt de vista del llinatge els fills d’una família tradicional. Tenen l’Hereu, la Pubilla, lo Cavaler, el Legítim i el nostre protagonista d’avui, el Bastard. El Bastard és el nom que rep el fill nat d’un pare i d’una mare no units en matrimoni, o bé d’un home casat i d’una dona soltera.

Més enllà de si els seus progenitors estan units o no en matrimoni, o un està casat i l’altre solter, el Bastard és un formatge que pertany a la família dels formatges fumats. Està elaborat amb llet crua de cabra, de quallada làctica de 18 hores, pasta tova i pell natural fumada. Es presenta amb una forma rodona i una mida que volta els 250 grams. Li donen una maduració de 10 dies. El color i les aromes que presenta la seva pell ens delaten que ha estat sotmès a un procés de fumat, en aquest cas a baixa temperatura amb fusta de faig.

Formatge El Bastard | murgoformatges.com

De poca resistència al tall, presenta una pasta de color blanc, d’aspecte ferm i dens, i tacte trencadís, que determina una textura força singular. Les aromes làctiques intenses de nata fresca van acompanyades de les omnipresents aromes fumades que li proporciona la pell. Gustós, en boca s’esmicola de seguida, destacant en el conjunt gustatiu una acidesa suau que ens recorda el iogurt.

En ser un formatge fumat l’acompanyarà de meravella un vi que també presenti notes fumades en el seu conjunt aromàtic, com podria ser el cas d’un vi blanc fermentat i criat en botes de roure francès. Es especial hi combinen molt bé els vins elaborats amb la varietat chardonnay. Si maridem el Bastard amb un chardonnay de perfil clàssic, on les notes terciàries, les provinents de la criança, siguin evidents i entre elles hi hagin notes fumades, l’èxit està garantit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa