A Sant Esteve d’en Bas, a la comarca de la Garrotxa, en un indret idíl·lic, envoltada de castanyers, roures, alzines i fagedes, hi ha el Mas El Xiquillo, seu de la formatgeria La Xiquella que van crear l’Irma Casas i l’Oriol Rizo l’any 2016.

Elaboren un formatge, el Basalt, que destaca per la seva tècnica d’afinat. És un formatge elaborat amb llet crua de vaca, quallada enzimàtica, de pasta premsada i pell rentada. La singularitat rau en que el rentat de la pell, durant el seu procés d’afinat, es fa amb una cervesa negra. En aquest cas amb una cervesa negra artesana d’alta fermentació nascuda a la mateixa comarca, la POCH’s Basalt Imperial Stout de la cerveseria Poch’s de Castellfollit de la Roca. Aquesta cervesa ha estat guardonada durant dos anys seguits amb la medalla d’or a la Craft Beer Cup que se celebra a Irlanda.

El Basalt surt de la formatgeria amb una maduració que oscil·la entre els 60 i els 90 dies. És un formatge en forma de cilindre de cares planes i cantos rodons, amb un diàmetre aproximat de 20 cm i una alçada aproximada de 10 cm, que pesa al voltant de 2,5 kg.

El rentat de la pell amb la cervesa negra li marca d’una banda el seu aspecte, ja que presenta un color ataronjat molt fosc, quasi de tonalitats marronoses, i, d’altra banda, les seves aromes, molt intenses i penetrants, sobretot quan agafa temperatura ambient. El tacte de la pell pot esdevenir llepissós.

Formatge Basalt | Martí Vicente

En tallar-lo, la seva pasta presenta color ivori intens, d’aspecte ferm amb presència d’alguns petits ullets d’origen mecànic. Desprèn aromes làctiques, de mantega fresca. Imprescindible menjar-lo amb la seva pell, perquè en cas contrari desvirtuaríem completament l’essència d’aquest formatge. És un formatge de pasta tova, textura cremosa i tacte fonedís. En menjar-lo es barregen a la boca les aromes provinents de la seva pell rentada amb cervesa negra, profundes i punyents, amb les aromes làctiques de mantega fresca, un sabor salí ben present i un toc àcid, formant un conjunt aromàtic complex amb una personalitat molt marcada. És un formatge que farà les delícies dels amants dels formatges intensos.

Formatge guanyador de la medalla de plata l’any 2018, i la d’or el 2019, en el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu de la Seu d’Urgell.

El millor maridatge d’aquest formatge és, sense cap mena de dubte, la mateixa cervesa amb la que s’ha rentat la seva pell: la POCH’s Basalt Imperial Stout, de la cerveseria Poch’s de Castellfollit de la Roca. És una cervesa d’alta fermentació, feta amb vuit maltes d’ordi diferents, de color negre brillant i amb una escuma densa de color de xocolata; té 9,5 graus i una amargor extrema (110 IBUs). La combinació és un autèntic xoc de trens, un maridatge on l’amargor de la cervesa es combina amb la part més làctica del formatge formant un conjunt que convida a repetir una i altra vegada.

Nou comentari

Comparteix