Vadegust
Formatge l’Arc, una pell rentada tot terreny

Una de les darreres novetats de l’obrador vigatà Làctics Ubach és el formatge L’Arc. Aquest formatge pertany a la família de les pells rentades, però, com tot el que fan en aquesta formatgeria, l’han calibrat per tal de seduir tota mena de paladars. Les seves aromes, tot i ser les típiques d’aquesta mena de formatges, queden molt lluny dels formatges més radicals d’aquesta família. Això obre la possibilitat de poder accedir a aquest formatge -molt adient per fer receptes de cuina com la majestuosa Tartiflette- a persones que els ofenen les aromes del Brevibacterium Linens, el bacteri que defineix aquesta família de formatges, quan hi és molt present. Pels que no ho sàpiguen, el Brevibacterium linens és un bacteri que està present de manera omnipresent a la pell humana, on provoca olor als peus.

L’Arc és un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, de quallada enzimàtica, pasta premsada no cuita i pell rentada. Surt de la formatgeria amb una maduració que volta els 21 dies i es presenta al mercat en dos formats: 0,5 i 1 kg. Té forma rodona amb els cantells arrodonits. És un formatge d’aspecte molt similar al formatge francès Reblochon. El color de la seva pell també és el típic salmonat ataronjat dels formatges de pell rentada, tot i que en l’Arc és força pàl·lid.

Com ja he comentat, les aromes de la pell són les habituals en els formatges de pell rentada, tot i que gens punyents, pel que segur que no provocaran rebuig a ningú. Igualment, el tacte de la pell tampoc és excessivament viscós. De tall fàcil, només cal anar en compte amb la textura del formatge, en aquest cas mantegosa, que té tendència a enganxar-se a la fulla del ganivet, pel que és molt recomanable tallar-lo amb un ganivet que tingui el mínim de superfície de fulla possible.

Ramon Ubach a Làctics Ubach | Instagram @ubachlactics

La pasta presenta color ivori i té un aspecte compacte amb presencia d’alguns petits forats i/o esquerdes d’origen mecànic. Pel seu aspecte ja es veu de seguida que té una consistència tova. De textura mantegosa i tacte fundent, és un formatge saborós, ben equilibrat de sal, i amb intenses notes làctiques, de mantega fresca, que en aquesta ocasió no es troben gaire afectades per les aromes provinents de la pell. Força llarg en boca, deixa un postgust molt agradable.

Per les seves característiques, l’Arc és un formatge molt versàtil, que no només podem gaudir menjant-lo tot sol, sinó que dona moltes possibilitats a la cuina, gràcies a la capacitat de fusió que té.

Si el voleu acompanyar d’un vi, cal tenir en compte la potència i la textura del formatge, que d’una banda invaliden els vins massa suaus i d’altra banda els rosats i els negres. Una opció que mai falla és un vi elaborat amb la varietat chardonnay -si el feu servir amb criança en bota o no, ja es una qüestió de gustos i del punt de maduració del formatge-.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa