Vadegust
Cheesefuet de Montbrú, el formatge de penjar

Amb l’aparença visual d’un fuet, el cheesefuet és una creació de la formatgeria Montbrú de Moià, a la comarca del Moianès. Des que van tenir la idea fins que el van presentar, al Fòrum Gastronòmic de Barcelona del 2016, van passar dos anys. En aquest temps van anar afinant el producte fins a tenir les característiques que volien.

Elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, aquest formatge està treballat com si es tractés d’un embotit madurat. Es tracta d’un formatge recobert d’una capa comestible feta a base de col·lagen i cel·lulosa que fa les funcions del budell. En el període de maduració del formatge aquest recobriment es floreix, agafant un aspecte molt similar al de l’embotit de porc. El cheesefuet, com el seu homòleg carnívor, porta un cordill fent una anella als seus extrems per poder-lo penjar al rebost i deixar-lo assecar. Si no som partidaris d’assecar-lo al rebost, el podem tractar com un formatge de cabra normal i conservar-lo a la nevera.

Es presenta en una pes de 175 gr. Les aromes abans de tallar-lo són les típiques dels formatges florits amb penicillium, notes d’humitat que ens recorden els cellers subterranis i el xampinyó fresc. Un cop tallat, hi trobem aromes força intenses de nata fresca. En boca té una textura densa i cremosa, tacte adherent i un gust lleugerament àcid. A part del cheesefuet que en podríem anomenar natural, també l’elaboren amb nous i amb tòfona.

Cheesefuet de Montbrú | Formatgeria Montbrú

Tres anys més tard, el 2019, davant l’acceptació que havia tingut el cheesefuet per part del públic, van treure al mercat una versió més gruixuda, el cheesefuet XXL, amb un pes de 380 gr. que vindria a ser la cheesellonganissa. El cheesefuet XXL, en ser de mida més gran, madura més lentament i la floridura del recobriment del formatge està feta amb el fong del formatge Garrotxa per atorgar-li la textura desitjada. La maduració és de tres a quatre setmanes. D’aquest producte també hi ha el natural i el que porta tòfona.

Els cheesefuet són uns formatges que aporten un punt diferencial a taula, divertits, fàcils de tallar i entren per la vista a gairebé tothom, a més de ser relativament suaus i molt gustosos. També són molt versàtils en el seu consum, ja que per la seva forma són senzills de fer-los servir en moltes aplicacions culinàries, com en amanides i pizzes.

En ser un formatge de cabra, de textura densa i cremosa, el podem acompanyar d’un vi blanc jove elaborat amb una varietat de raïm tipus xarel·lo o malvasia de Sitges, que el facin molt afruitat i amb una acidesa viva que sigui capaç d’alliberar-nos de la seva textura i ens refresqui la boca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: David a agost 05, 2021 | 09:14
    David agost 05, 2021 | 09:14
    Fuertmatge.

Respon a David Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa