Vadegust
Pujada de preu desorbitada de l’oli d’oliva: els millors substituts

Si fas la compra regularment, segur que ho has notat: l’oli d’oliva està cada vegada més car. En concret, el preu de l’oli d’oliva verge extra (el conegut com AOVE) ha pujat un 15,4% des de la primera quinzena de juliol.

Pujades en totes les marques i varietats

L’OCU no s’ha basat en impressions: han realitzat un sondeig de preus en 10 cadenes de supermercats, comparant el preu que tenien 19 marques d’oli d’oliva verge extra a primers de juliol i el que tenien a finals d’agost.

Han comprovat que, en tot just mes i mig, la pujada de preus ha estat generalitzada i afecta a gairebé totes les marques en totes les cadenes analitzades. Les úniques baixades es troben en Mar de olivos, i en el format d’1 litre de Carbonell.

Però hi ha marques que han pujat més del 30% en tot just unes setmanes... de mitjana aquest producte ha pujat un 15,4%.

Una dona comprant oli d’oliva | OCU

Per què està tan car?

El que està darrere de les pujades és una mala collita en l’última campanya, amb descensos del 50% en la producció. Però la veritat és que en els lineals dels supermercats s’està venent oli que és de la collita anterior, que va ser normal, i es va vendre en els mercats majoristes a un preu molt més assequible, per la qual cosa no hi ha justificació per a aquest increment de preus.

L’OCU denuncia la forta especulació que envolta al preu de l’oli d’oliva, un producte bàsic en la nostra dieta i un pilar de la gastronomia mediterrània. Un preu tan elevat obliga els consumidors a buscar altres alternatives, que existeixen: a més de l’oli de gira-sol, hi ha altres greixos per a cuinar, però clar, no tenen la mateixa qualitat que l’oli d’oliva.

Però també pot impulsar a d’altres a comprar oli barat, en oferta, sense garanties sanitàries, o bé olis fraudulents: en els últims mesos hem tingut coneixement de diverses notícies d’aquest tipus, sobre la venda d’oli il·legal, en mercats ambulants o en altres vies de distribució paral·leles.

L’OCU demana control

Davant aquesta situació des de l’OCU demanen al Ministeri d’Agricultura que augmenti el control de la cadena de producció de l’oli d’oliva: l’objectiu d’aquest control és evitar els abusos i prevenir qualsevol especulació que tan negatius efectes té tant per als consumidors, com per als agricultors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa