L’any 2013, l’EFSA va publicar els resultats de l’avaluació del risc associat al consum de begudes energètiques combinades amb alcohol. El consum d’alcohol en dosi de fins a 0,65 g/kg de pes corporal no afectaria la seguretat de les dosis úniques de cafeïna de fins a 200 mg. Fins a aquests nivells d’ingesta, és difícil que la cafeïna pugui ocultar la percepció subjectiva de la intoxicació etílica, segons publica l’OCU.
No obstant això, com va alertar l’OMS un any més tard, el problema sorgeix quan es depassen aquestes quantitats d’alcohol o cafeïna, gens rar entre adolescents que barregen grans quantitats d’alcohol i begudes energètiques quan surten de festa. Un adolescent (50 kg) superaria els 0,65 g/kg de pes amb un parell de copes ben carregades.
El perill de barrejar begudes energètiques amb alcohol està en el fet que les grans quantitats de cafeïna redueixen la son i el cansament, però no disminueixen els efectes de l’alcohol, la qual cosa es tradueix en un estat de “borratxera completament desperta”. El resultat és que s’està més temps despert i, per tant, es manté la possibilitat de continuar bevent, molt més que si es prengués un combinat amb un refresc clàssic amb cafeïna.

Els efectes en la salut dels adolescents
A més d’augmentar la capacitat de continuar bevent quan es barregen amb alcohol, el consum de begudes energètiques pot tenir altres efectes adversos en la població adolescent, com ha mostrat un estudi realitzat en estudiants entre 16 i 17 anys. S’ha detectat una correlació entre el consum de begudes amb taurina i efectes físics, com ara tremolors i dolor en el pit, i també entre el consum de begudes amb cafeïna i efectes psicofisiològics com ara fatiga, micció excessiva, insomni i falta de descans.
Per tant, molt de compte amb passar-se de beguda energètica, que és molt més que un simple “refresc”.