Vadegust
La ciència descobreix per què als gats els agrada la tonyina

Segur que t’has preguntat en alguna ocasió per quin motiu als gats els agrada tant la tonyina. Doncs bé, la clau, segons l’estudi publicat recentment en ‘Chemical Senses’, està en el sabor umami, segons publica Ok Diario. Aquest sabor és el responsable que alguns aliments ens resultin deliciosos i addictius a parts iguals. Els humamos podem sentir-lo sense cap problema, però els gats tenen un do especial per a això. Per aquest motiu, quan mengen un aliment amb un intens sabor umami, com la tonyina, senten absoluta fascinació per ell.

Un equip de científics de l’Institut de Ciències de Waltham Petcare volia saber per què els gats adoren aquest peix, i per a esbrinar-ho han posat en marxa un estudi molt interessant. Van començar amb una anàlisi genètica. Se sap que els humans tenim dos gens que ens permeten desxifrar el sabor umami del glutamat i els ribonucleòtids: el Tas1r1 i el Tas1r3.

En gats, s’havia detectat anteriorment el segon, però no el primer. No obstant això, una nova anàlisi del seu genoma també va trobar la presència del Tas1r1. Ara bé, aquesta explicació no bastava per a entendre la seva fascinació per la tonyina, ja que nosaltres no gaudim tant d’aquest peix.

Un gat dormint | Pixabay
Un gat dormint | Pixabay

A continuació, els experts es van centrar en la reacció que dona lloc al sabor umami, i va ser així com van trobar la resposta. En humans, en primer lloc s’uneix als receptors el glutamat i després els ribonucleòtids. Però en els gats passa just a l’inrevés: els ribonucleòtids s’uneixen als receptors, activant-los, i després entra en joc l’aminoàcid. Tot apunta al fet que això desencadena una reacció plaent més intensa.

El fet que als gats els encanti la tonyina no significa que hagi de formar part de la seva dieta habitual, ja que aquest aliment no té tots els nutrients que necessiten. Se’ls hi pot donar, però només de manera ocasional. Entre una llauna de tonyina i tonyina fresca, és millor donar-los el segon, però bullit i sense sal, additius o espècies. Si s’opta per donar-los tonyina en llauna, l’ideal és que sigui al natural per a no afegir més greixos a la seva dieta. En cap cas han de consumir tonyina crua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa