Vadegust
Aquestes begudes energètiques superen la quantitat de cafeïna aconsellada

Les begudes energètiques es van donar a conèixer fa gairebé quatre dècades associades a esports extrems. Ara són els joves, adolescents i preadolescents els consumidors més entusiastes: es prenen una o diverses llaunes per a concentrar-se davant d’un examen, per a no adormir-se, per a rendir més en el gimnàs o barrejades amb alcohol en les nits de festa. Però molt de compte: l’abús d’aquesta mena de begudes, sobretot per part dels adolescents, implica un risc real, segons publica l’OCU.

En l’actualitat, la varietat de marques de begudes energètiques és molt àmplia. Al costat de les marques pioneres, com ara Red Bull i Monster, han aparegut moltes altres: Burn, Burn, Crazy Tiger, Energety, Nocco, Rodeo, Reign o Rockstar. A aquestes se sumen varietats energètiques de Coca-Cola o Pepsi, i a més, la gran majoria de les marques de supermercat s’han apuntat a aquesta tendència i cadascuna té la seva “energy drink”.

Als qui els agraden aquestes begudes, acostumen a prendre-les sovint, fins i tot diàriament i més d’una llauna. Tenint en compte que alguns envasos són de gran tamany, la quantitat de cafeïna que es pot ingerir és molt elevada, podent sobrepassar els nivells que es consideren segurs. L’OCU ha examinat una àmplia mostra de begudes energètiques.

Què són i què tenen les begudes “energètiques”

Energètiques, estimulants, revitalitzants… Aquestes begudes són, bàsicament, una barreja d’aigua carbonatada, sucre (o edulcorants en les opcions sense sucre o baixes en calories), additius i aromes, entre els quals s’inclou la cafeïna. El seu valor nutricional és molt escàs, amb un alt contingut de sucre, excepte en els productes light o sense sucre.

La cafeïna és un estimulant del sistema nerviós central; en dosis moderades augmenta l’estat d’alerta i redueix la somnolència. A més, algunes incorporen vitamines del grup B i aminoàcids i substàncies a les quals se’ls atribueixen efectes energitzants o revitalitzants com ara ginseng, tarurina o guaranà (encara que l’EFSA no ha aprovat fins ara cap al·legació d’aquestes substàncies).

El risc de prendre massa cafeïna

Consumida en dosi moderada, la cafeïna augmenta l’estat d’alerta i redueix la somnolència. Però en excés té els seus riscos:

  • A curt termini, provoca problemes relacionats amb el sistema nerviós central, com la son interrompuda, ansietat i canvis en el comportament.
  • A llarg termini, el consum excessiu de cafeïna es relaciona amb problemes cardiovasculars i, en embarassades, amb retard en el creixement del fetus.
  • A les persones amb la tensió alta se’ls aconsella moderar el consum de cafeïna.
Una llauna d’una beguda energètica | Pixabay

Quanta cafeïna es pot consumir?

L’EFSA ha establert unes referències sobre la ingesta segura de cafeïna, diferents segons els casos:

  • Per a la població adulta sana en general, fins a 400 mg de cafeïna consumida al llarg del dia no tenen efectes perjudicials en la salut. Es calcula entorn de 5,7 mg per cada kg de pes corporal; per exemple, per a una persona de 60 kg, la quantitat innòcua seria de 342 mg al dia.
  • Per a les dones embarassades o en període de lactància, les ingestes de fins a 200 mg consumides al llarg del dia no tenen efectes perjudicials per a la salut del fetus.
  • En una sola dosi, es considera segur fins a 200 mg de cafeïna, a raó d’uns 3 mg per quilo de pes corporal tant en adults (no embarassades) com ara nens i joves. Si posem per cas un adolescent d’uns 50 kg de pes, la quantitat màxima segura seria de 150 mg.

Com s’indica la cafeïna en l’etiqueta

La normativa exigeix que els productes que porten cafeïna afegida (no les begudes a base de te, cafè o els seus extractes) ho indiquin en l’etiqueta: quan la quantitat de cafeïna és inferior a 150 mg/l, apareixerà com a “aroma” en la llista d’ingredients, però si la quantitat és superior a 150 mg/l, l’etiqueta també ha d’incloure la llegenda “contingut elevat de cafeïna”, seguida de la quantitat en qüestió expressada en mg/100 ml i un advertiment de consum “No recomanat per a nens ni dones embarassades o en període de lactància”. A més d’aquests advertiments obligatoris, algunes etiquetes recomanen un consum moderat i evitar la seva ingesta abans de fer exercici físic intens.

Trobem aquests advertiments en totes les begudes analitzades excepte en Contact Zero. Segons el fabricant, la concentració de cafeïna és inferior a 150 mg/100 ml, per la qual cosa no estarien obligats a indicar-ho (curiós, perquè la beguda es publicita com “energy drink”).

Moltes begudes energètiques es passen de cafeïna

L’OCU ha examinat la quantitat de cafeïna que indiquen en l’etiqueta aquestes begudes estimulants i ha comprovat que hi ha 12 begudes energètiques que igualen o superen la quantitat màxima de cafeïna aconsellada per a adolescents.

Si es realitza el càlcul amb el contingut de cafeïna per 100 ml de beguda no hi ha problemes: qualsevol d’aquestes begudes es queda molt per sota de la quantitat de cafeïna d’una tassa de cafè, que conté uns 128 mg/100 ml si està fet a casa i 180 mg/100 ml si és de cafeteria.

Però la cosa canvia quan es calcula la quantitat de cafeïna per tamany de ració. Si considerem per ració una llauna i resulta que la meitat de les llaunes de begudes energètiques són de 500 ml, les concentracions de cafeïna es multipliquen, de manera que per a un adolescent, prendre una llauna d’una vegada pot suposar un autèntic “xute” de cafeïna.

Amb una llauna et passes del límit

Hi ha molts casos amb els quals es depassaria aquesta recomanació ingerint una sola llauna. La beguda energètica Reign Melón Manía és la que més quantitat de cafeïna per ració aporta: 200 mg en el seu envàs de 500 ml. Presa la llauna d’una vegada, suposaria el 100% del que es considera segur en una única dosi (fins a 200 mg).

Però no és l’única: fent el càlcul de 3 mg per quilo de pes corporal que estableix l’EFSA, una persona de 50 kg no hauria de sobrepassar els 150 mg de cafeïna d’una sola vegada, perquè amb aquesta quantitat estaria aconseguint el 100% de la ingesta que es considera segura. Com veiem en la taula elaborada per l’OCU, 12 begudes igualen o superen els 150 mg de cafeïna per llauna, la quantitat diària màxima recomanada per l’EFSA per a un adolescent de 50 kg de pes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa