Potser no t’ho havies plantejat mai, però sí, l’oli per fregir pot arribar a ser tòxic, si l’utilitzem malament. De fet, si ets d’aquells que reutilitza l’oli, aquest article t’interessa, ja que aquest acaba degradant-se per les altes temperatures i, a més, absorbeix les olors i sabors dels aliments que es fregeixen. Amb el pas del temps, és normal que s’enfosqueixi i fins i tot que aparegui escuma. Vigila! Una vegada arribat a aquest punt, l’oli per a fregir pot ser tòxic per a la salut.
Per sobre dels 170 graus, l’oli, tant el d’oliva com el de qualsevol altre origen, comença a alliberar compostos tòxics derivats de la seva oxidació que poden causar problemes de salut. A més, si reutilitzes l’oli una vegada que comença a cremar-se, l’alliberament d’aquests compostos es produeix abans, tal i com publica Ok Diario.

També sorgeixen una sèrie de substàncies tòxiques per la pròpia fregidura, que es forma de manera completament natural quan se sotmet a altes temperatures el midó, per exemple, en fregir unes patates. És molt normal que aquests productes es vagin quedant en l’oli i amb els diferents usos es corrompin cada vegada més.
La majoria dels experts coincideixen que cal canviar d’oli cada tres vegades que fregim. Ara bé, l’Agència Espanyola de Salut Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana donar-li només un ús. És a dir, canviar l’oli de la paella després de fregir.
Per part seva, l’Institut del Greix, adscrit al Centre Superior de Recerques Científiques, indica que els olis refinats aguanten millor que el d’oliva perquè se’ls ha eliminat part dels àcids grassos.