Vadegust
Vigila! Aquests aliments augmenten el risc de demència

El que mengem afecta al nostre cos. I ho pot fer de manera positiva, però també negativa. Tant és així, que hi ha aliments que augmenten el risc de patir demència, tal i com demostra un estudi publicat recentment per la revista ‘JAMA Neurology’, i que recull Ok Diario. Es tracta dels aliments ultraprocessats, aquells que presenten una formulació industrial que pràcticament no conté aliments sencers i inclouen una gran quantitat de greixos, sucres, olis, proteïnes aïllades i midó, així com colorants, conservants i saboritzants. El seu valor nutricional és pràcticament nul.

Tot i que ingerir aliments ultraprocesats de manera ocasional no té per què afectar negativament la salut, si aquests formen part de la dieta habitual, augmenta el risc de patir certes malalties, com ara problemes cardíacs, diabetis tipus 2 i obesitat. L’estudi, realitzat per un equip de facultatius i investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sao Paulo (Brasil), ha estat presentat en la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer de 2022 a Sant Diego (Estats Units).

Pizza a domicili | Pixabay
Pizza a domicili | Pixabay

Els aliments processats perjudiquen de manera notable a la part del cervell encarregada del processament de la informació i la presa de decisions, augmentant el risc de demència. Les persones (homes i dones) que van participar en la investigació, els qui consumien habitualment aquest tipus d’aliments, presentaven una taxa de deterioració de la funció executiva i una taxa de deterioració cognitiva un 25% i un 28% més ràpida, respectivament, en comparació amb els qui consumien una menor quantitat d’aliments processats.

Una altra de les conclusions més rellevants de l’estudi és que amb la ingesta de fruites i verdures, així com de cereals integrals i de fonts saludables de proteïnes, l’associació entre els aliments ultraprocessats i la deterioració cognitiva desapareix.

Perquè els resultats fossin concloents, els experts van analitzar els patrons d’alimentació de 10.000 persones durant una dècada. Les proves cognitives que van realitzar al començament i al final de l’estudi analitzaven el record tant immediat com diferit de paraules, la fluïdesa verbal i el reconeixement de paraules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa