Vadegust
Vic, capital de la tòfona gràcies al Trufforum

Vic ha tancat una nova edició del TrufforumVic, la festa de la tòfona i la gastronomia que, enguany, ha estrenat espai al Recinte Firal El Sucre de Vic, un espai obert i diàfan que ha aglutinat tot l‘espai firal i les activitats. Al llarg de tot el cap de setmana, el recinte s’ha omplert de públic que ha visitat el mercat de tòfona fresca i productes tofonats i ha participat de les nombroses activitats programades que han exhaurit totes les places disponibles.

Al Mercat de la Tòfona els visitants han pogut comprar tòfona fresca de màxima qualitat triada i selecciona per experts. En total se n’han venut i consumit més de 33 kg al llarg de tot el cap de setmana. Tot i ser una temporada amb menys producció de tòfona de l’habitual, els productors han portat tòfona de màxima qualitat. Al Mercat hi han participat un total de 9 associacions procedents de diversos indrets de l’Estat Espanyol i també productors de productes trufats artesans i d’alta qualitat.

Daniel Oliach, director del Trufforum Vic i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) s’ha mostrat satisfet dels resultats d’aquesta edició: “Hem aconseguit apropar la tòfona a la ciutadania i promoure’n el consum” D’aquesta edició, n’ha destacat especialment “l’interès que ha despertat la tòfona entre els visitants que n’han comprat més que mai i l’han gaudit a través de les activitats en un nou espai molt acollidor”.

Segons Oliach, “el Trufforum és una experiència molt positiva amb vessant formativa a tots els nivells, des de l’acadèmia amb estudiants d’hostaleria, els productors i també pels visitants’” També en destaca, “les sinergies que es creen amb els maridatges que es fan al voltant de la tòfona amb diversos productes del territori”.

Les activitats

Al llarg de tot el cap de setmana el recinte ha acollit activitats per a petits i grans. Totes les activitats han exhaurit les entrades disponibles demostrat l’interès per part del públic de descobrir les tòfona i tasta-la. L’espai La Cuina de la tòfona ha inclòs sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany, Calldetenes) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). I també l’activitat ‘Tòfona amb bombolles’ amb l’escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas, guanyador del World Chocolate Masters 2022 i INCAVI.

Els visitants també han descobert els secrets de la tòfona a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona amb Thierry Tarrius (El Sílex. Tautavel. Rosselló. Catalunya Nord) i Ignasi Camps (Ca l’Ignasi, Cantonigròs); Taula Dolça; un taller per aprendre a tofonar formatge, titulat Tòfona&Formatge; Mariona Vilanova de Nykteri’s Cocktail Bar (Girona); Èric Soldevila i Xevi López, xefs del restaurant Devici (Vic) i membres d’Osona Cuina; i Noir et Blanc® (Prats de Lluçanès) i Kibus (Olost).

Enguany també s’han ampliat les activitats per a infants de l’espai Xics&Tòfona, amb tallers on han descobert els secrets de la tòfona a través d’una auca o com elaborar una recepta fàcil amb tòfona. No hi faltat l’espai Tòfona i Ciència ni les tapes de La Tòfona al Plat.

Pel que fa al 4t Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires celebrat aquest diumenge, hi han participat 16 parelles a la semifinal i 8 a la final. El guanyador ha estat, per segon any consecutiu, Josep Casals de Roda de Ter, i la seva gossa Lia. Ha tardat 1 minut i 12 segons a trobar la gossa.

Èxit de l’esmorzar popular tofonat

Una de les novetats destacades d’aquesta edició ha estat l’esmorzar popular tofonat que s’ha fet aquest diumenge. El col·lectiu Osona Cuina ha estat l’encarregat d’oferir aquest esmorzar de forquilla amb una mostra d’aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona, la cuina dolça de Taula Dolça i l’oli de la DOP Terra Altra. S’han exhaurit els 200 tiquets per gaudir de l’esmorzar.

L’esmorzar popular tofonat

El Trufforum professional

El TrufforumVic també ha comptat amb un programa específic per a professionals del sector que ha inclòs, entre d’altres, el Congrés Internacional de la Tòfona que reunit prop d’un centenar d’experts de prestigi d’arreu del món per reflexionar sobre la millora de la gestió en el conreu de tòfones, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

I en el marc del projecte europeu Mycotour, el TrufforumVic ha acollit un taller, per a professionals i públic final, de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme. Oliach detalla que experts de diferents àmbits i públic final van concloure que ‘cal crear un relat que ha d’afavorir el turisme de qualitat i no massificat al voltant de la tòfona’. Els participants van coincidir ‘en la passió amb la que viu el sector aquestes opcions de futur i que s’ha de treballar bé i poder oferir bones experiències’. Es van presentar experiències de diferents territoris com Itàlia, França o Califòrnia, entre d’altres. Oliach destaca que ‘tenim bons productors de tòfona i que s’ha de continuar treballant per valoritzar el producte i apostar pel màrqueting territorial, obrint finques i donant a conèixer la tòfona lligada també a experiències gastronòmiques’.

Premis i reconeixements

El divendres va ser proclamat Ambaixador de la Tòfona, el xef Paco Pérez i, el dissabte, es va lliurar La Tòfona d’Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic. Enguany el va rebre el periodista Jordi Basté, director del programa “El món a Rac1”. Basté es va definir com un gran admirador de la tòfona ‘des de ja fa molt anys’. Segons ell, ‘la tòfona té un preu, a grams accessible, tenint en compte el que es pot arribar a fer amb poca quantitat’. I va convidar a tothom ‘a tastar-la i a gaudir-la’. El guardó li va entregar, David Garcia-Gassull, de Casa Sendra, patrocinadors del premi.

I com a novetat, aquest any, el TrufforumVic ha acollit la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els 3 finalistes del concurs han presentat en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. El guanyador ha estat Ricardo Pina, del restaurant Lillas Pastia d’Osca amb la recepta ‘Fals calçot a la graella amb caramel de taronja i nata doble trufada’. El jurat ha estat format pel xef, Fermí Puig, el periodista gastronòmic Josep Sucarrats i el sommelier David Seijas.

El TrufforumVic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa