Vadegust
Valentí Roger: "He llençat 2.500 litres de llet crua per baixa demanda amb el coronavirus"

Per primera vegada, el Valentí Roger, un ramader amb explotació a Cardedeu (Vallès Oriental) ha hagut de llençar 2.500 litres de llet ecològica de les seves vaques perquè no l’ha poguda vendre als petits obradors amb qui treballa habitualment. Es tracta de llet crua, i per tant, tampoc no l’ha poguda regalar. “Mai abans m’havia passat, si baixava la demanda, sempre l’havia venuda a un preu inferior, però ara ha estat impossible, i no per falta de voluntat dels petits obradors, però és que aquesta llet es destina habitualment a fer iogurts i formatges de quilòmetre zero, que aquests obradors serveixen sobretot a escoles. Ara, amb les escoles tancades, i sobretot, amb la por de la gent davant de les conseqüències econòmiques que el coronavirus pugui tenir en les seves vides, aquests productes de qualitat tenen poca sortida”, explica el Valentí a Vadegust.

Per a aquest petit ramader, més enllà de la pèrdua econòmica que li ha suposat obrir l’aixeta i deixar perdre la llet, 1.552 euros, hi ha una circumstància més preocupant per al conjunt dels productors de quilòmetre zero: “El coronavirus està foragitant la qualitat i desplaçant un gruix important de les vendes als grans lineals dels supermercats, que estan fent l’agost. La gent s’ha espantat, i ho entenc, pots perdre la feina, veure reduïts els teus ingressos, i és veritat que tot és prou incert. Però comptem fins a deu: segur que no pots seguir comprant la carn al carnisser, aquell formatge de proximitat o llet de casa nostra?”, es pregunta el Valentí, que afegeix que en el descens d’aquest consum de proximitat hi ha influït el fet que la gent vol fer la compra el més ràpid possible: “Vas al supermercat i en mitja hora ho has comprat tot. En el cas de la llet, les cadenes o grans marques ara fan una mà de calers, però els que fem productes de qualitat superior ho tenim molt complicat, per la por i perquè els supermercats, en general, no creuen en els nostres productes”.

Vaques de Can Roger | Valentí Roger

En aquest sentit, el propietari de Can Roger proposa als ciutadans que fins ara consumien productes de qualitat que, si poden, ho continuïn fent, i recorda que no cal anar a la botiga si no és a prop: “S’ha estrenat el web Pagesia a Casa, entreu-hi, us portaran els productes a casa”. Per a aquest ramader, és essencial que tothom qui s’ho pugui permetre continuï consumint productes de quilòmetre zero, perquè “quan tot això passi, voldrem veure els prats sembrats i verds, oi? Ara és el moment de remoure consciències”, conclou.Però en Valentí i els ramaders rebran ajudes pel coronavirus? “Nosaltres som un sector essencial, continuem treballant, per tant, no esperem res de res de l’administració. Reduirem els nostres ingressos, però com demostro jo com a autònom que he reduït la meva facturació un 75%? Evidentment que noto la reducció de la venda de la meva llet, venen menys obradors a buscar-ne. No crec que ens arribin ajudes, però seguirem treballant pel nostre entorn, perquè això passarà i el paisatge seguirà aquí”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: remigio III a abril 06, 2020 | 10:19
  remigio III abril 06, 2020 | 10:19
  Sense comentaris. Per què anava a dir una burrada. Tanta gent necessitada i tirant llet ....
  • Icona del comentari de: Anònim a abril 06, 2020 | 19:26
   Anònim abril 06, 2020 | 19:26
   És llet crua, no pasteuritzada, no té permís de sanitat per envasar-la. I no pot vendre-la a particulars. Només la pot vendre a productors. Sinó, òbviament, no la tiraria.
   • Icona del comentari de: Anònim a abril 06, 2020 | 21:50
    Anònim abril 06, 2020 | 21:50
    Pues haver la regalado hay mucha gente pasando necesidad hay comedores ssociales
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 07, 2020 | 09:29
     Anònim abril 07, 2020 | 09:29
     no este tipo de leche ya no se puede ni regalar a particulares
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 07, 2020 | 09:42
     Anònim abril 07, 2020 | 09:42
     Si llegeixes el mag anterior entendràs el perquè no ho ha fet, segur q de ganes no li'n faltaven, però la burocràcia és lo q hi ha.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa