Vadegust
Unió de Pagesos valora positivament la limitació de granges quatre anys més

Unió de Pagesos (UP) valora positivament el Decret que allarga quatre anys la limitació d’ampliació de granges en zones del país per reduir la concentració d’instal·lacions. El responsable del sector ramader del sindicat, Jordi Armengol, veu bé que la moratòria no afecti certes activitats com la de les granges de conills, el boví de carn o les ovelles perquè no es consideren font principal de contaminació per excés de nitrats. Això no obstant, lamenta que s’acusi constantment el sector de ser principal responsable de l’excés d’emissions i diu que el discurs que els tipifica com a contaminants està “manipulat”. A més retreu a la consellera Teresa Jordà que vulgui vetar el sistema de granges intensives i diu que el seu impacte és baix.

A banda de les exempcions que contempla el Decret que va aprovar dimarts el Govern, UP també valora positivament que es doni tràmit a 31 expedients que van quedar aturats durant la primera moratòria. En aquest sentit, des del sindicat consideren “imprescindible” continuar treballant amb la modificació del decret de fertilització perquè hi ha aspectes, com són l’assignació del nitrogen de referència, amb el qual no estan gens d’acord del resultat.

Armengol explica que la realitat de la producció del sector ve marcada per la generació de purí, que afecta principalment el porcí, on el sistema de producció està condicionat per l’excés de fracció líquida i poc fertilitzant. Això fa que la gestió sigui “més complicada” que no pas amb els fems sòlids d’altres espècies de boví o aviram. D’aquesta manera, remarca que l’esforç ha de ser més important i afegeix que el sector porcí cada vegada té més exigències ambientals, amb una traçabilitat sobre la creació anual de nitrogen on s’ha de declarar de forma anual com es gestionen les dejeccions.

En qualsevol cas, UP creu que el discurs que els acusa de ser agents contaminants està “manipulat” i que s’ha pogut demostrar durant el darrer any i mig de pandèmia, on s’ha vist una “reducció dràstica” de les emissions gràcies a la davallada de la mobilitat. Armengol no nega que els ramaders tenen impacte, però apunta que és “moderat o lleu”. És per això que ha lamentat les declaració de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, quan va demanar la fi de la ramaderia intensiva. Segons Armengol, no es pot demanar de plegar a qui és econòmicament viable i té un “impacte baix”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa