Vadegust
Unió de Pagesos i associacions de consumidors reclamen que es puguin celebrar mercats a l'aire lliure

Unió de Pagesos ha tornat a demanar als ajuntaments que han suspès els mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones que rectifiquin. Considera que impedir aquests mercats contravé la resolució de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles i, a més, “perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments”. UP compta amb el suport en aquesta demanda de la Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya, Greenpeace, la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i Unió de Consumidors de Catalunya (UCC).

L’organització agraria recorda que altres ajuntaments com ara Vilanova i la Geltrú, Montblanc i Moià s’han replantejat la prohibició i han tornat a posar-los en pràctica. En aquest sentit, Unió de Pagesos insisteix a les entitats municipalistes, Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya, que facin una crida a complir els criteris d’obertura dels mercats de productes frescos a l’aire lliure autoritzats i obligatoris.

Unió de Pagesos recorda als ajuntaments que, si cal, poden demanar reforços a les autoritats competents per posar mesures de control per dosificar l’aforament als espais d’aquests mercats, tal com estableix el Reial Decret d’estat d’alarma. D’altra banda, la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior va establir el 3 d’abril les condicions específiques per a la realització de mercats no sedentaris.

El sindicat remarca que molts municipis sí han mantingut el mercat obert o han buscat alguna alternativa per distribuir de manera diferent les parades o els dies de mercat com és el cas d’Amposta, Balaguer, Berga, Figueras, Gandesa, Girona, la Bisbal d’Empordà, Manresa, Móra d’Ebre, Olot, Tàrrega, Tarragona, Tremp i Vilafranca del Penedès.

En aquesta context de confinament a causa de la pandèmia de la covid-19, Unió de Pagesos insisteix que “la pagesia és la peça determinant per proveir la població de productes frescos i de proximitat”. “Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l’objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans”, assenyala el sindicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa