Vadegust
Unió de Pagesos alerta que la producció de cirera caurà un 30% a Lleida i un 20% a l’Ebre

Unió de Pagesos alerta que les gelades de Sant Josep provocaran una pèrdua de producció en el cultiu de la cirera la collita de la qual ja ha començat en algunes zones. L’organització agrària estima que la producció caurà en les varietats més primerenques un 30% a les comarques de Lleida i un 20% en el cas de les Terres de l’Ebre. Les temperatures van arribar a baixar durant diverses hores fins als 5 graus sota zero en determinades zones del pla de Lleida, les nits del 19 i 20 de març. Des d’Unió de Pagesos, però, assenyalen que aquesta pèrdua productiva pot implicar una millora de la qualitat organolèptica de les fruites que han resistit al fred, sempre i quan no s’acabin veient perjudicades per les pluges previstes pels pròxims dies.

A la resta de zones productores de Catalunya com ara el Baix Llobregat i l’Alt Empordà, així com en municipis com ara Bràfim (Alt Camp) i Vandellòs (Baix Camp), si la pluviometria ho permet, s’espera una collita normal ja que la glaçada del març no va ser tan severa. A la zona productora de l’entorn de Terrades (Alt Empordà) no han patit cap problema de pluges ni gelada i, per tant, el sindicat preveu una bona campanya, tot i que les cireres primerenques sortiran més tard a causa de la falta de calor i es començaran a recollir d’aquí a unes tres o quatre setmanes.

Les principals zones productores de cirera primerenca de Catalunya com són el Baix Segre i les Terres de l’Ebre estan ara a l’espera de les pluges que es preveuen pels pròxims dies, ja que un excés de precipitacions podria provocar danys en la fruita que es preveu collir les pròximes setmanes, assenyalen des d’Unió de Pagesos. En tots els territoris, el principal temor és que un excés d’aigua en moments pròxims a la collita provoqui l’obertura del fruit i impossibiliti la seva comercialització pel consum en fresc.

Una collita de qualitat

Unió de Pagesos espera arreu de Catalunya una bona collita i amb una cirera de qualitat, en comparació amb la mala campanya del 2020, on les pluges de la primavera van causar greus danys en aquest conreu que van fer perdre, pràcticament, la totalitat de la cirera primerenca produïda a Catalunya.

L’organització agrària ha detectat un augment dels moviments dels compradors, per tal d’assegurar-se poder adquirir el producte. En aquest sentit, espera que això eviti que, al llarg de la campanya d’enguany, la distribució pressioni a la baixa els preus en origen i confia que la pagesia pugui pal·liar les pèrdues econòmiques de l’any passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa