Vadegust
Unió de Pagesos alerta d’una campanya de cítrics “molt curta” a Catalunya

Unió de Pagesos alerta que la campanya de cítrics 2021-2022, que a Catalunya començarà a principis de novembre, serà “molt curta” i amb descensos de producció que poden arribar al 60% en alguns productes. Segons ha informat aquest dimecres l’associació a través d’un comunicat, es preveu una producció total de 70.000 tones, una xifra inferior a l’exercici anterior i que es veurà afectada pels efectes de diverses pedregades i l’amenaça de la nova plaga del cotonet de Sud-àfrica, un insecte que afecta diferents arbres fruiters i que es va detectar per primera vegada dins la Unió Europea l’any 2009.

En el cas de la taronja navelina –la primera que es collirà i la més conreada a Catalunya-, Unió de Pagesos calcula que el volum produït només serà d’un 20% respecte a l’any passat i la meitat en comparació a la collita mitjana dels últims anys. Així, el volum de producció d’aquesta fruita no superarà les 24.000 tones, menys que les 43.546 tones recollides el 2020 i menys que les 39.313 tones de mitjana dels últims cinc anys.

Pel que fa a les taronges clementines, l’associació també espera una davallada “molt important” de producció, similar a la taronja navelina. En aquest cas, el volum de la collita no superaria les 50.000 tones, segons les previsions de l’agrupació.

Una caixa de clementines amb nens jugant al fons al pati de l'escola Joan Baptista Serra d'Alcanar | ACN
Una caixa de clementines | ACN

En el comunicat publicat aquest dimecres, la Unió de Pagesos apunta que les pedregades han afectat de forma desigual els diversos territoris –han tingut més incidència a les comarques de l’Ebre- i afegeix que està “amatent” per veure fins a quin punt les assegurances de pagesia donaran resposta a les pèrdues patides.

Per altra banda, el sindicat demana al Departament d’Acció Climàtica “molta més diligència” en la detecció i control dels focus i a l’hora de facilitar als productors els mitjans necessaris per lluitar contra la plaga del cotonet de Sud-àfrica, un insecte pel qual no hi ha cap tractament fitosanitari efectiu autoritzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa