Vadegust
Un obrador únic fa productes ecològics i dóna feina a persones amb discapacitat

Aliments Onyar és una marca de Girona especialitzada en pizza i pasta fresca d’alta qualitat. Depèn de la Fundació Ramon Noguera, una entitat que ajuda persones amb discapacitats intel·lectuals a inserir-se en el mercat laboral i a augmentar la seva qualitat de vida. Per tant, Aliments Onyar té vocació social i dóna feina a deu persones amb algun tipus de dificultat. Fa un mes es va inaugurar el nou obrador de la marca, més gran i més modern que l’anterior, que permetrà augmentar la producció i per tant contractar nous treballadors.

Aliments Onyar no només és una marca amb voluntat social. També mira pel medi ambient. Així, tots els ingredients que utilitzen en l’elaboració dels seus productes provenen de l’agricultura ecològica i no hi afegeixen conservants, colorants, ni altres additius químics. No hi ha cap altra fundació a Catalunya que gestioni un obrador de pasta i pizza ecològica i per tant és un projecte pioner que busca compaginar la sensibilitat social i mediambiental amb l’èxit comercial.

La pasta fresca Onyar està feta de sèmola de blat dur, que fa una massa excel·lent. N’hi ha de laminada o bé de farcida amb verdures, bolets, formatges, carn i peix. Pel que fa a la pizza, se’n comercialitzen bases fresques perquè tothom la prepari al seu gust així com pizzes ja preparades amb els ingredients més clàssics. També n’hi ha de veganes i de fetes amb espelta integral. Aquestes bases i pizzes, que són fines i cruixents, es fan amb massa mare i a partir d’una selecció de quatre farines ecològiques. Aliments Onyar també prepara patés i salses i comercialitza fuits secs, fruita deshidratada i olives en vidre. A més, cultiven el seu propi xiitake -un bolet d’origen asiàtic- que venen fresc, deshidratat, en pols o en elaborats.

Tots aquests productes es poden trobar a gran part de Catalunya, sobretot a la província de Girona i Barcelona, i també en alguns establiments del País Valencià i en una botiga de Mallorca. En aquest enllaç hi podreu trobar tots els punts de venda així com les adreces web d’algunes distribuïdores de proximitat que els venen en línia.

Ajudar i innovar

La Fundació Onyar-La Selva, que feia productes ecològics des del 2012 i donava llocs de feina a persones amb discapacitat, es va integrar al Grup Fundació Ramon Noguera l’any 2017. Pepita Perich, directora-gerent d’aquesta fundació, explica a Vadegust que van decidir elaborar un pla de creixement per donar-li empenta al producte: “Estava al mercat, tenia el seu lloc i estava ben acceptat, però no tenia una línia comercial definida”. Des de llavors, s’ha doblat la producció -actualment es venen 160.000 unitats de pasta pizza a l’any- i ara s’espera que amb el nou obrador, en poc temps es pugui incrementar la producció en un 50%.

Fins fa un mes, la marca tenia l’obrador a Quart, al Gironès, i el que acaba d’estrenar-se és a les instal·lacions de la Fundació Ramon Noguera, a Girona. És més gran i més modern i per tant té molt més potencial, explica Perich. “Les instal·lacions estan molt ben condicionades i això facilita el manteniment de la seguretat alimentària i dinamitza el procés de producció. Els nostres productes segueixen sent artesanals, aquest és el nostre segell, però aquest obrador ens permetrà innovar amb nous productes“. A més, té més capacitat per emmagatzemar estoc i per tant es podrà incrementar el volum de producció i donar resposta a la creixent demanda.

Els mateixos treballadors, diu Perich, estan molt contents de poder treballar en un obrador més actual. Hi treballen quinze persones, de les quals deu tenen alguna discapacitat intel·lectual. De moment no s’ha contractat nou personal malgrat el canvi d’obrador, però la idea és que cada cop es pugui donar feina a més persones amb dificultats. Aliments Onyar també ha fet un canvi d’imatge i ha reforçat la seva activitat comercial per poder créixer i fer arribar els seus productes a més establiments.

D’acord amb l’esperit de la marca, el nou obrador és molt respectuós amb el medi ambient. Compta amb un sistema de refrigeració amb CO2, un gas refrigerant natural que redueix l’impacte ambiental respecte d’altres gasos refrigerants convencionals com els halogenats. Pel que fa al sistema d’empaquetatge, que també s’ha renovat, Onyar ha intentat minimitzar al màxim l’ús del plàstic i l’ha reduït un 37%. No existeix un material sense plàstic que pugui mantenir en bones condicions productes com la pasta i la pizza, però sí que es pot reduir el micratge del material fins a obtenir el just i necessari per garantir-ne la bona conservació.

Durant el 2020, Aliments Onyar té previst incorporar nous farciments als seus raviolis. Aquests nous sabors han estat elaborats per la Fundació Alícia, un centre amb vocació social, dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari. De les set receptes que van idear, de moment Aliments Onyar en triarà dues per poder incorporar nous ingredients a la seva oferta de pasta farcida. Perich encara no ens en pot donar l’exclusiva: “Totes les receptes ens agraden tant que encara no hem decidit quines dues triar!”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa