Un formatge de fàcil consum, que emula les característiques físiques d’un embotit, de Formatgeries Montbrú SA, de Moià (Moianès), s’ha endut un dels guardons de la XVIII edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya. El formatge ha estat guanyador de la modalitat agroindústria, on ha quedat com a finalista Noel Alimentària SAU, de Sant Joan de les Fonts (La Garrotxa), per la innovació en la industrialització de productes tradicionals: fuet i xoriç.
En la modalitat empresa agrària, ha estat premiada la granja de producció de llet SAT la Reula (Fígols d’Organyà, a l’Alt Urgell), per la transformació de convencional a ecològica com a opció de futur. I ha quedat com a finalista Carrera d’en Bas, a La Vall d’en Bas (La Garrotxa), Pel seu model de gestió telemàtica d’un ramat de vaques de pastura al Mas la Carrera.
Pel que fa referència a la modalitat Jove Emprenedor Innovador, ha guanyat Maria Costa Ferrer de l’Escairador, a Berga (Berguedà), per la recuperació de varietats cereals tradicionals i professionalització de l’antic ofici d’escairador. I Eduard Borràs Pujadas d’Hawo Fruits Spain S.L, –L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) ha quedat finalista pel seu model en la producció, comercialització i distribució de fruita i verdura ecològica.
Enguany, s’ha presentat un total de 23 iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació de tot Catalunya que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del DARP. Els premis guanyadors estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 euros.