Vadegust
Ucraïna prohibeix les exportacions de diversos aliments essencials

Més conseqüències de la guerra a Ucraïna. Primer, les grans cadenes de supermercats del nostre país estan racionant la venda d’oli de gira-sol per evitar problemes d’abastiment pel conflicte -ja que Ucraïna és un dels principals països exportadors d’aquest producte alimentari-; després la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus manifestava la seva preocupació pel possible desproveïment de cereals que podt acabar provocant la guerra a Ucraïna, considerada com el graner d’Europa.

I, finalment, aquest dimecres el govern d’Ucraïna -que està patint la invassió russa- ha aprovat una resolució que prohibeix les exportacions d’alguns aliments essencials a conseqüència del conflicte. Així, s’ha decidit vetar la sortida de grans com l’ordi, les llavors de calèndula i de colza, els abonaments d’origen animal o vegetal, i d’alguns components propis del sucre com les dextrines o els midons modificats. El document publicat també recull que aquesta prohibició durarà fins a finals d’any.

Un camp d’ordi | Pxhere

D’altra banda, avui ha tingut lloc la primera reunió de la CE amb un grup d’experts al marge del Mecanisme Europeu de Preparació i Resposta a la Crisi de Seguretat Alimentària l’eurocomissari d’Agricultura de la Comissió Europea, segons ha anunciat l’eurocomissari d’Agricultura de la Comissió Europea, Janusz Wojciechowski. Aquesta eina va ser creada el passat novembre com a part del pla de contingència “Food Security” que busca garantir el subministrament d’aliments.

“Greu impacte en la seguretat alimentària mundial”

Alhora, Janusz Woiciechowski ha dit, en relació amb el conflicte a Ucraïna, que quan es va posar en marxa el mecanisme “ningú no va anticipar com d’immediat i important seria”, i ha afegit que “la dramàtica situació que es desenvolupa a Ucraïna té un greu impacte en la seguretat alimentària mundial“.

Una màquina recol·lectora segant el blat d'una finca a Arbeca | ACN
Una màquina recol·lectora segant el blat d’una finca a Arbeca | ACN

Segons ha explicat l’eurocomissari d’Agricultura, els experts i la CE treballaran per coordinar una resposta comuna de la UE per fer front a la crisi actual, i en la millora de la resiliència de la Unió davant els “futurs reptes del sistema alimentari”.

Més notícies
Un supermercat de Mercadona | Mercadona
Els supermercats racionen la venda d’oli de gira-sol 
Comparteix
L'objectiu és evitar problemes d'abastiment per la guerra a Ucraïna
Una màquina recol·lectora segant el blat d'una finca a Arbeca | ACN
La llotja de Reus alerta del perill de desproveïment de cereals
Comparteix
A l’increment de preus s’hi afegeix la impossibilitat dels vaixells de transportar cereal des dels ports ucraïnesos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa