Vadegust
El truc d’un Nobel de física per bullir la pasta gastant el mínim d’energia

Segur que sovint t’has preguntat, quan bulls pasta, quina és la manera òptima de fer-ho per gastar el mínim d’energia. I molt probablement alguna vegada hagis sentit que el que s’ha de fer és apagar el foc uns minuts abans d’acabar la cocció, quan l’aigua ja està bullint, i que d’aquesta manera la pasta es farà igualment i t’estalviaràs una mica d’energia. I sembla que aquesta teoria està sustentada científicament.

El premi Nobel de física 2021, l’italià Giorgio Parisi, ha defensat que és possible bullir pasta amb el foc apagat per consumir el mínim d’energia, tal i com publica ‘Rac 1‘. Ara bé, insisteix que la clau per estalviar gas o electricitat és utilitzar la tapa de l’olla per evitar que s’evapori l’aigua.  

Una olla amb pasta bullint | Piqsels
Una olla amb pasta bullint | Piqsels

Parisi ha compartit una publicació de Facebook del químic i divulgador científic Alessandro Burisi, que detalla com coure la pasta apagant el foc després de dos minuts d’ebullició. Burisi explica que s’ha de tapar el recipient i allargar la cocció almenys un minut: “És el tercer cop que ho provo i funciona”.

El Nobel de física comparteix la teoria de Burisi, però subratlla que per ell “el més important és mantenir la tapa posada” perquè si no “es perd molta calor per evaporació“.

Parisi explica que ell abaixa el gas al mínim, però creu que també es pot apagar el foc perquè “la pasta es cou bé a 90 °C, fins i tot a la muntanya”. “Òbviament, així consumim encara menys i crec que la pasta es cuina igual”, conclou el Nobel de física.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa