Vadegust
Per què s’ha de treure sempre el fil negre de les gambes

Potser t’has fixat que algunes gambes tenen un fil negre. I segurament que sovint t’has preguntat què és i si l’has de treure abans de menjar-te-les. Ens referim al fil negre que surt del cap i recorre, fins a la cua, tota la part abdominal de les gambes, i també de cigales i escamarlans.

Segons recull Rac 1, per la nutricionista Beatriz Robles, “més enllà del fet de saber que ens estem menjant el tub digestiu i les restes que hi pot haver, no representa cap perill“, a diferència d’altres parts d’aquest aliment, com el cap, que és on es concentren els nivells més alts de cadmi.

Però sí que hem de tenir en compte que, en funció del nivell de cocció de la gamba, cigala o escamarlà, el filament negre pot alterar el gust de la carn. Hi ha qui hi detecta un gust amarg que perjudica el sabor del producte, i per això de vegades es recomana treure’l.

Pasta amb gambes | Pixabay

La nutricionista recomana que s’eviti el consum en cru, ja que “estem més exposats a microorganismes patògens i tenim més risc que determinats bacteris puguin accedir al nostre organisme”. Aquest perill desapareix quan bullim els aliments.

A més, aquest fil també és el causant que alguna vegada puguem sentir restes de sorra quan mengem algun crustaci; com s’ha dit, són animals que es concentren a les profunditats i que s’aprofiten de les restes d’altres animals que es troben al fons marí i, per la seva manera de menjar, poden introduir dins l’organisme fang i sorra.

Un altre motiu per retirar el fil negre és estètic: molts cuiners opten per extreure el tub digestiu d’aquests crustacis perquè, més enllà del gust, visualment contrasta amb el clor blanc o grisós del cos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa