Tres empreses de Ponent s’ajunten per crear un vinagre de poma amb mel

Badia, Cal Valls i Alemany volen fer visible la "qualitat i naturalitat" dels productes locals arreu del país

‘Una il·lusió de sidra amb el dolç floral de la mel de lavanda’, així es la nota de tast del nou vinagre de poma amb mel de lavanda elaborat de forma artesanal per tres empreses familiars del Pla d’Urgell i la Noguera amb la intenció de cridar l’atenció dels productes de proximitat de Ponent. Neix de la mà de Vinagres Badia, Cal Valls, i Torrons i Mel Alemany, que van aprofitar el confinament per pensar el producte. És un vinagre natural sense filtrar ni pasteuritzar que conté la mare del vinagre i està elaborat amb suc de poma ecològica i mel de lavanda de cultiu ecològic molt seleccionada. En breu sortirà a la venda per satisfer els paladars més “gourmets” amb el lema “és temps d’amanir junts” per superar les dificultats de la covid-19.

La directora comercial de Vinagres Badia, de Mollerussa, Judith Badia, ha explicat que el vinagre és “100% ecològic i de proximitat”. En aquest sentit, ha destacat que les pomes es cullen al “punt just de maduració” i el mateix dia s’elabora el suc a Cal Valls, per tal de que sense passar per càmera, arribi a la vinagreria, situada a tant sols 4 quilòmetres. Allà s’inicia la fermentació per convertir el suc en vinagre i aleshores s’hi afegeix la mel de lavanda ecològica d’Alemany. Badia remarca que com que el vinagre no es filtra, conté la mare i a més a més no hi ha sulfits. Això fa que sigui més natural i compleixi unes “qualitats extraordinàries”.

Badia afegeix que des del primer moment les tres empreses familiars van tenir clar que calia unir-se per posar en valor aquests tres productes. Per això, descriu el projecte com una “col·laboració amb sentit”, i més en una “època molt difícil” en que costa tirar endavant. Per això, han posat al vinagre el lema ‘és temps d’amanir junts’, i recomanen que es consumeixi partint de la base que és una “novetat mundial molt agradable al paladar”.

De la seva banda, el director de Mel i Torrons Alemany, Ferran Alemany, ha recordat que durant el confinament no podien treballar com ho fan normalment, però si que es podien comunicar virtualment i va ser a partir d’aquí que es va teixir l’aliança entre les tres empreses. Després de parlar amb la Judith Badia, van acordar que la mel de lavanda era la que, per les seves característiques, casava millor amb la idea del producte. Alemany assenyala que la mel és el seu “producte estrella” i en moments de crisi com l’actual “hi té molt a dir” ja que des de temps ancestrals ha contribuït guarint els humans de moltes malalties.

El responsable de Cal Valls, Rubèn Valls, ha comentat que ja des de fa quatre anys elaboren vinagres de poma amb Badia i ara s’ha decidit afegir la mel d’Alemany per fer una gamma més “gourmet”. Valls ha afegit que les pomes són totalment de proximitat i que no recorren ni 10 quilòmetres fins a la planta de tractament. Es fan servir varietats tardanes perquè porten més temps a l’arbre i són “més nutritives”. El vinagre es podrà comprar per Internet i en botigues especialitzades en alimentació ecològica.

Nou comentari