La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació ‘Mixta Oleum’, desenvolupada en col·laboració amb la Inspecció Regional de Consum i Frau Alimentari de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia, ha detingut tres persones presumptament vinculades amb l’elaboració d’olis vegetals no aptes per al consum humà. Alhora, han estat immobilitzats 12.800 quilos d’oli d’oliva, 856 quilos de mel i 200 quilos d’olives adobades no aptes per al consum humà.

La investigació es va iniciar el mes de juny de l’any passat, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement -a través de la Inspecció Regional de Consum i Frau Alimentari de la Comunitat Autònoma de la Regió de Múrcia- de la suposada elaboració i envasament irregular d’oli d’oliva en un local de Múrcia.

Una vegada que el producte va ser analitzat pel Centre d’Investigació i Control de Qualitat del Ministeri de Consum, es va detectar la presència d’olis vegetals de llavors (de palma i de gira-sol, entre d’altres), diferents a l’oli d’oliva.

Per aquest motiu, agents del SEPRONA van procedir a la inspecció de l’establiment on també es va localitzar l’elaboració d’oli lampant, no apte per al consum humà ja que es tracta d’un oli d’oliva considerat defectuós -ja sigui pel seu procés d’elaboració o perquè les olives poden haver estat recollides del terra, i la denominació del qual, en cap cas, ha de correspondre’s amb el d’oli d’oliva verge-.

Així mateix, la Guàrdia Civil va poder determinar que aquest producte, envasat com a oli d’oliva verge, havia estat distribuït per a la seva comercialització a Barcelona, Girona, Castelló i les Illes Balears; així com per a la seva exportació a França i Bèlgica. Fruit d’aquesta primera inspecció, el SEPRONA va procedir a la suspensió de l’activitat industrial i a la immobilització de totes les partides d’oli, mel i olives adobades que, en aquell moment, es trobaven sense etiquetar en el magatzem.

Tres detinguts per etiquetar oli vegetal no apte per al consum | Guàrdia Civil

Van al·legar el robatori dels productes immobilitzats

Durant el transcurs dels dies en què es van immobilitzar els aliments i es va suspendre l’activitat industrial, els responsables havien continuat comercialitzant amb diversos clients els productes immobilitzats, al·legant el propietari que havien estat robats.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil va decidir detenir els tres responsables i immobilitzar tots els productes envasats, així com del contingut de quatre decantadors amb 4.130 quilos d’oli d’oliva, que va ser retirat per a la seva destrucció. Igualment, es van immobilitzar 12.800 quilos d’oli d’oliva, 856 quilos de mel i 200 quilos d’olives adobades,

Als detinguts se’ls imputen els suposats delictes d’estafa, desobediència a l’autoritat, simulació de delicte i dels delictes contra la salut pública i contra els recursos naturals i el medi ambient.

Delicte contra els recursos naturals i el medi ambient

Segons es desprèn de la investigació, els residus generats en la fase d’elaboració de l’oli, com ara l’alpexín i l’alperujo, van ser dipositats en terrenys sense impermeabilitzar.

En tractar-se d’una zona sobreexplotada i vulnerable a la contaminació per nitrats, l’abocament indiscriminat d’aquests residus, a causa de la seva alta càrrega orgànica de sòlids dissolts i en suspensió, que superen els límits permesos per la Llei d’Aigües, pot ocasionar danys substancials en la qualitat del terra, de les aigües i del medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa