Fins i tot les llegums tenen el seu dia mundial, que va ser el passat dijous 10 de febrer. I no és d’estranyar, ja que es tracta d’un aliment molt saludable i que tothom hauria d’incloure en la seva dieta, li agradin o no. Això és així perquè contenen molts nutrients que els humans necessiten en el seu dia a dia.

Els llegums porten formant part de la nostra dieta des de fa segles. És més, hi ha dades que confirmen que la producció agrícola de mongetes, cigrons i llenties es remunta a 7.000-8.000 anys a. C.

A diferència del que la gent acostuma a pensar, els llegums no engreixen. Òbviament, i com passa amb el pa, dependrà de com les cuinis i amb què les acompanyis. Les actuals recomanacions nutricionals d’AESAN per a fomentar una dieta més saludable i sostenible, recomana incloure setmanalment de 2 a 4 racions de llegums.

Tot i això, es consumeixen molts menys llegums, com demostren les periòdiques enquestes d’hàbits alimentaris o dades oficials realitzades per l’OCU. Segons les últimes dades de consum de llegums en les llars espanyoles, el consum mensual de llegums per persona és de 325 grams, tres vegades menys de l’ideal. Per tipus, els llegums més consumits són els cigrons (41%).

Una amanida de cigrons | Pixabay

Però quins són els beneficis de consumir llegums per a la salut? En primer lloc, són una excel·lent font de proteïnes, i molt econòmiques. A més, tal i com hem dit, en la seva composició s’inclouen pràcticament tots els nutrients que els humans necessitem. També tenen un alt contingut en fibra, i són font de vitamines naturals -com ara el calci, el magnesi, el zinc, el ferro, i les vitamines B1, B3, i B6.

Així ho recull una infografia elaborada pel Ministeri de Consum del govern espanyol:

A més dels beneficis per a la salut, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) assegura que la producció de llegums és molt sostenible, ja que la petjada que deixa en el medi ambient és molt menor que la que deixen altres aliments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa