Vadegust
Tots els beneficis de les maduixes (i que segur que desconeixes)

Fragaria vesca, anomenada comunament maduixa salvatge, és una planta herbàcia perenne, de la família de les rosàcies (la mateixa de les pomes, les peres, els préssecs, etc.). L’OCU recull les seves:

  • Propietats nutricionals
  • Millors mesos de consum, en estar de temporada
  • Consells de compra
  • Claus per a conservar les maduixes a casa
  • Trucs culinaris

Maduixes, en plena temporada

Encara que ara es poden trobar maduixes i maduixots a Espanya durant tot l’any, entre els mesos de febrer i maig aquestes fruites estan en el seu millor moment, en plena de temporada de recol·lecció i consum.

Prendre cinc racions diàries de fruita o verdura, preferiblement de temporada, són la base d’una dieta equilibrada i saludable.

Beneficis nutricionals de les maduixes

La maduixa és molt poc calòrica, 33 kcal per 100 grams, encara que òbviament pot incrementar-se notablement si s’afegeix suc, sucre o nata.

Les maduixes són baixes en sucres (5 grams/ 100 grams).

Nutricionalment les maduixes són molt interessants per la seva aportació de minerals com el magnesi, el potassi, i el fòsfor.

A més, aquestes fruites presenten gran riquesa en vitamines, sobretot, vitamina C i antioxidants.

Els grans de la maduixa, els aquenis, estimulen suaument el trànsit intestinal.

Unes quantes maduixes | Pxhere
Unes quantes maduixes | Pxhere

Com comprar i conservar les maduixes

Perquè estiguin en bon estat han de ser recollides en el moment òptim i conservar-se després en bones condicions d’emmagatzematge i a la temperatura adequada. Et donem alguns consells:

Tria-les bé
Una bona maduixa ha d’estar sencera, sana (sense podridura), neta, proveïda de calze i d’un curt peduncle, no presentar olors ni sabors estranys i per descomptat estar prou desenvolupades i madures.

  • En el mercat tria les maduixes de pell brillant, vermella i uniforme, i que tinguin la part superior ben verda.
  • Comprova visualment com estan les maduixes, sense tocar-les: evita les que presentin calze marcit, presentin fruits immadurs o, al contrari, massa passats, tinguin cops, etc.
  • Fuig de les caixes amb moltes capes de maduixes, i envasos opacs en els quals no s’apreciï bé el fruit.

Conserva-les amb cura
A causa de la seva fragilitat, el millor és consumir-les ràpidament, però fins que arriba aquest moment, cal conservar-les en bones condicions:

  • Una vegada a casa, hem de guardar-les a la nevera: conservar aquestes fruites a pocs graus és la millor manera de retardar el seu envelliment.
  • Evita amuntegar-les.
  • Les maduixes han de rentar-se sempre abans del consum, però sense submergir-les. Assegura’t de rentar només aquelles peces que es vagin a consumir: la presència d’humitat pot afavorir el desenvolupament de floridures. Convé no treure la part superior fins al moment de rentar-les.

Valor gastronòmic
Les maduixes es poden prendre naturals, però també amb sucre i nata (amb el consegüent increment calòric), amb suc de taronja o fins i tot amb unes gotes de vinagre per a potenciar el seu sabor. Si el seu aspecte extern s’ha deteriorat, poden aprofitar-se per a preparar un batut amb llet o fins i tot gelat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa