Vadegust
El Tortell de Reis, afectat per la inflació però ple de màgia 

És increïble com han pujat els preus dels productes aquest any. La nata s’ha duplicat, i no parlem del preu del sucre!”, avisa el pastisser llavanerenc Joan Sala, en declaracions a Vadegust. En aquest sentit, Sala assegura que des de l’obrador “s’ajustaran el cinturó” perquè la població pugui “continuar gaudint d’un tortell de qualitat sense que se’l trobi a un preu desorbitat”.  

Com cada any, a la pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres el tortell de Reis que ha rebut més comandes és el clàssic de massapà farcit, amb la fava i el rei amagats. Però com que saben que el farciment d’aquest dolç de vegades no resulta molt llaminer per als més menuts de la casa, han decidit fer-ne tres versions: de kit-kat, d’oreo i de nutella. A banda d’aquestes noves propostes, a la pastisseria ofereixen el tortell tradicional farcit de trufa, crema o nata, i també les corones de Reis farcides de crema, nata o trufa.

Un pastisser preparant els Tortells de Reis | Europa Press

Des de la Pastisseria del Montalt (Sant Vicenç de Montalt), es mostren molt optimistes amb la previsió de vendes per aquests Reis. Concretament, el propietari Alberto Frías explica, a aquest diari, que es calculen uns números similars als de l’any passat, en els quals les famílies ja no tenien la por a reunir-se per la Covid-19. “Nosaltres fem el Tortell de Reis clàssic i també una variant pròpia que és la farcida de iema cremada”, diu Frías. 

Sense innovacions o amb varietats de xocolata, el Tortell de Reis és un dels dolços més esperats de les celebracions de l’any, ja que en ell porta un joc implícit: qui trobarà la fava?, qui pagarà el tortell?, qui serà l’afortunat del rei? 

Però és que el tortell és la recepta de les celebracions. Són les postres que reuneixen al voltant de la taula les famílies els diumenges i que tenen per costum vestir els dies festius, per això aquesta delícia es troba a la majoria dels forns de pa i pastisseries del territori. 

Tortells de Reis | Europa Press

Concretament, l’origen del Tortell de Reis es relaciona amb la festa pagana anomenada Les Saturnals, que se celebrava el segle II d.C en honor a Saturn, el rei de les collites. Durant aquesta festa, que coincidia amb l’acabament de la temporada agrària, es menjaven unes postres similars al tortell, en les quals s’introduïa una fava. En aquest cas, la fava augurava sort en les properes collites a qui la trobava. Al segle XVIII, el cuiner del rei Lluís XV, a petició del rei, va posar dins del tortell una moneda d’or, que a la llarga va provocar que la fava passés a ser un símbol de mala fortuna; fins al dia d’avui, que a la majoria de les cases serveix per decidir qui paga el tortell.

“El rei dels tortells és el de massapà”, explica el pastisser llavanerenc, i assegura que és el que més surt a la data de Reis. “Estem molt contents perquè aquest any esperem que tornin a sortir les mides grans. De fet, ja hem calculat preparar tortells per a vint persones”, assenyala, abans de recordar que per les festivitats la pastisseria continua ocupant un lloc clau a les cases. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa