Vadegust
Teresa Jordà: “L’economia blava és un dels pilars essencials del nostre país”

“Catalunya és, i ha de seguir sent, potència econòmica mediterrània en l’àmbit de l’economia blava. Aquest és el camí i per això totes les polítiques públiques del Departament van en aquesta mateixa línia”, ha manifestat aquest matí la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, qui ha participat a Palamós a la presentació del programa televisiu La Mar de Bé, que servirà per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava.

El projecte ha estat impulsat per les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

La consellera ha volgut felicitar el GALP Costa Brava i totes i cadascuna de les entitats associades per la bona feina que fan a diari i per treballar incansablement per la pesca sostenible, el foment dels productes pesquers i també per afegir valor als municipis costaners. També els ha agraït la feina de dissenyar i desenvolupar en el territori les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus i permetre centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel mateix territori.

Teresa Jordà ha explicat que “el mar serà un valor per al país si som capaços d’entendre’l com una porta al món, com un espai de connexió i com una font de riquesa natural”. Així, ha defensat que Catalunya vol ser un actor actiu en la reconstrucció del món i la mar que volem, en especial en el marc postCOVID-19. “És un compromís del Departament que l’entomem, com tots, de la mà del sector”, ha dit. Jordà ha aprofitat per donar les gràcies per aquests mesos difícils i ha posat en valor el sistema agroalimentari de Catalunya que ha demostrat ser una gran estructura d’Estat i de país. “Tenim el millor peix, els millors pescadors i els millors cuiners del mon”, ha conclòs.

També ha lloat la feina dels GALP per ser un clar exemple de la cogovernança que el seu Departament defensa com a principi de totes les polítiques públiques. Ha deixat clar que “només amb la participació activa de les diferents administracions, dels agents econòmics, socials, ambientals, polítics i de la ciutadania en general en la configuració de les noves polítiques, es pot garantir un desenvolupament sostenible”.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant un moment de la visita
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant un moment de la visita

Els GALP, dinamitzadors del territori pesquer

Els GALP (GALP Costa Brava i GALP Mar de l’Ebre) són grups encarregats de dinamitzar el territori d’àmbit pesquer implementant millores amb l’aprovació de diferents projectes que s’adeqüen als objectius de les seves estratègies de desenvolupament local. Treballen amb un model de gestió de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel mateix territori.

El Departament va subscriure 2016 amb el GALP Costa Brava un conveni de col·laboració per a la gestió i promoció dels ajuts FEMP al desenvolupament local, que estan cofinançats en un 85% per la Unió Europea i en un 15% per la Generalitat de Catalunya.

L’àmbit territorial del GALP Costa Brava abasta 3.611,90 km2, amb una població de 171.936 habitants, que integren els municipis pesquers de Roses, l’Escala, l’Estartit, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà i Tossa de Mar.

Per a la convocatòria 2020 s’han aprovat 23 projectes, que generaran una inversió de 583.160,00 € als territoris del GALP Costa Brava i una subvenció de 500.000,00 €.  S’han aprovat iniciatives molt diverses destinades a incrementar el valor afegit dels productes pesquers, la promoció del comerç de peix de llotja, el relleu generacional i l’ocupació o els beneficis del consum del peix a la salut i benestar de la ciutadania, entre d’altres. El programa La Mar de Bé,  presentat avui, s’inclou en una d’aquestes iniciatives.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa