Els temporals que van afectar la punta de la Banya el setembre de l’any passat i els mesos posteriors reduiran sensiblement la collita de sal del delta de l’Ebre. L’empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat des de l’any 1946, preveu arribar a les 75.000 tones de sal, una xifra inferior a la de l’any passat i un 25% per sota de la producció mitjana. Les altes temperatures de l’estiu, malgrat l’absència dels vents secs i l’elevada humitat, han ajudat a millorar unes previsions inicialment més pessimistes. La companyia confia que malgrat la baixada de la producció li permetrà recuperar la seva presència als mercats i donar resposta a les exportacions.

Els aiguats a partir de setembre de l’any passat, un cop acabada la collita i preparada la base de salmorres per cristal·litzar a la primavera i estiu, van condicionar tot el procés posterior. Tres temporals van deixar precipitacions d’uns 200 litres per metre quadrat a la zona de la punta de la Banya. Les salmorres es van diluir i l’evaporació va resultar afectada de forma considerable.

La campanya, segons el director industrial d’Infosa, Manel Salvadó, s’ha pogut salvar gràcies a la calor i les altes temperatures de la primavera i l’estiu, malgrat l’absència de vents secs i l’elevada humitat relativa, que tampoc han ajudat a l’evaporació. “Aquest factor farà que una collita que aparentment havia de ser una collita dolenta, finalment puguem afrontar la campanya comercial de manera raonable”, ha afegit.

Un grapat de sal | Pixabay
Un grapat de sal | Pixabay

Al final, Infosa calcula que s’arribaran a les 75.000 tones de sal produïdes, una quarta part menys de les 100.000 tones del que es considera la producció mitjana d’una campanya bona. Pel que fa a la producció de flor de sal, producte gourmet recollit de manera artesanal, les previsions són positives i es preveu una collita dins dels paràmetres normals, per sobre de les 25 tones, sempre i quan acompanyin les condicions climatològiques dels pròxims dies.

Els treballs de recol·lecció amplien l’habitual plantilla d’Infosa -52 treballadors- en un centenar de persones més de suport durant la salinada. També s’empraran 20 tractors amb els seus remolcs corresponents, quatre màquines motoanivelladores i quatre màquines recol·lectores. La major part de la maquinària no és pròpia i es contracta a empreses del territori.

La producció de les salines de la Trinitat es destina principalment al sector industrial i l’agroindústria, al tractament d’aigües, cloració salina, sector farmacèutic, desgel de carreteres i també l’alimentació a través dels grans supermercats. Els països europeus i els Estats Units són els principals destinataris de la sal del delta de l’Ebre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa