La Federació Nacional d’Indústries Làcties (Fenil) va anunciar aquest dimecres que aturaria l’activitat des d’aquest dijous com a conseqüència de la vaga de transports. En el comunicat de l’entitat que agrupa bona part de les indústries de la llet, s’assegurava que “les fàbriques han vist interromput el subministrament dels inputs necessaris per a l’elaboració de productes lactis i també el trasllat del producte acabat a les cadenes de distribució, per la qual cosa s’ha anul·lat la capacitat d’envasament i d’emmagatzematge i gestió d’un aliment altament perible i essencial per al consum diari”.

Però a Catalunya la indústria làctia treballa amb normalitat, segons ha confirmat a El món a RAC1 el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol: “A dia d’avui no està afectant la indústria lletera catalana. Continua tota l’activitat amb normalitat. Les fàbriques estan treballant amb absoluta normalitat”.

Un got amb llet | Pixabay
Un got amb llet | Pixabay

Des de Llet Nostra i Pastoret es pronuncien en un sentit similar, i els seus responsables han explicat al mateix programa que l’aturada no els està afectant -o com a mínim, de moment-. I, en el cas de Pastoret, que forma part de la federació que ha fet l’alerta, assegura que ni tan sol sabien que hi hauria una alerta d’aquest tipus: “Anem recollint tota la llet dels ramaders. Ens consta que hi ha altres empreses que tenen problemes. Que diguessin que es pararia tot, no ens ho esperàvem”, ha reconegut Xavier Pont, fundador i director general de Pastoret.

Pujada de preus

Malgrat que a Catalunya no s’estigui notant aquesta vaga de transportistes, no descarten haver d’apujar els preus per cobrir el cost real, que ha augmentat per culpa del preu de l’energia i dels carburants. “Haurem d’apujar preus si continua augmentant el preu de l’energia i els carburants. El preu de cost de la llet no està cobert ara mateix”, ha avisat Gabriel de Mariscal, director general de Llet Nostra.

Una explotació de vaques de Malla, a Osona | ACN
Una explotació de vaques de Malla, a Osona | ACN

Així les coses, la indústria del sector làctic demana mesures més contundents. “No arribem a cobrir els costos del ramader. S’ha de fer un replantejament global del sector i de tota la cadena”, ha reclamat de Mariscal. El Govern hi està d’acord. Mòdol opina que, per començar, les llets de marca blanca haurien d’estar a un nivell de cost més elevat: “No té cap sentit que una ampolla d’aigua sigui més cara que un litre de llet”, ha criticat.

Per tot això, e l secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprofitat per reclamar mesures concretes al govern espanyol perquè l’alt preu de l’energia i els carburants no reverteixi directament en el cost de la llet. “S’haurien d’anar desmantellant algunes de les càrregues impositives sobre el sistema energètic i que el govern fos especialment diligent. Encara que fos de manera transitòria”, ha conclòs.

Més notícies
Un grup de vaques menjant | ACN

La patronal làctia atura l’activitat per la vaga de transports

Comparteix
L'entitat alerta que l'aturada suposa suspendre la recollida de llet a les explotacions ramaderes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa