Vadegust
El pa morat: els seus sorprenents beneficis
agraph -->

Potser no el coneixes encara, però sembla que el pa morat s’està posant de moda. I no només pel seu atractiu color, sinó perquè sembla que té diversos beneficis per a la salut. Es tracta d’un tipus de pa que conserva el mateix sabor i textura que el pa al que estem acostumats, però que no provoca els mateixos efectes negatius en l’organisme si es consumeix en grans dosis, com el pa de taula que acostumem a menjar.

El pa acostuma a ser un dels enemics dels qui estan a dieta, els intolerants o al·lèrgics al gluten; infla la panxa, engreixa i ens fa sentir malament. El fet està tan estès que, per a no eliminar de les dietes un aliment tan antic, fa ja diversos anys que va arribar des de Singapur, un nou tipus de pa, segons publica ‘Ok Diario‘. Es tracta del pa morat que sembla tenir molts beneficis per a l’organisme i que fins i tot aprima gràcies al llevat amb la qual s’elabora.

El professor Zhou Weibiao, l’inventor del pa morat

El professor Zhou Weibiao, científic de la Universitat Nacional de Singapur, especialitzat en ciència dels aliments, va ser l’artífex de crear aquest nou superaliment a base de pa: un pa millorat, ric en nutrients que contrarestaria els “defectes” del pa clàssic. El pa blanc, el més consumit, té de fet una sèrie d’inconvenients: es digereix massa ràpid provocant un augment exponencial, en poc temps, del nivell de sucre en sang. Factor que implica un retorn gairebé instantani de la fam, pics glucèmics, i que també es vinculi al risc que té de fer-nos engreixar.

L’invent del professor Weibiao va néixer amb la intenció d’eliminar radicalment aquests problemes. El seu pa es digereix un 20% més lent que el pa normal, encara que en realitat canvia poc de l’habitual. No cal deixar-se enganyar pel color morat tot i que resulti bastant sorprenent. La textura suau que tant agrada a la gent s’ha mantingut malgrat la fórmula millorada. Res a veure amb la química de laboratori: els antioxidants que potencien aquest pa tan especial són totalment naturals.

De fet, Zhou Weibiao es va inspirar en les propietats del midó d’arròs i, després d’una sèrie d’experiments, va extreure de l’arròs negre altes quantitats de antocianines: un tipus particular d’enzims que, a més d’acolorir el pa, el converteixen en un antiinflamatori i antioxidant natural. Encara són poc utilitzats en la indústria alimentària, però aconsegueixen alentir i fer més sana la digestió del súper pa, a més de reduir significativament (com demostren alguns estudis) els nivells de glucosa en sang.

Per a fer el pa morat quantitat de farina i altres components és la mateixa que la d’un pa tradicional, per la qual cosa tots els altres valors nutricionals queden inalterats. L’objectiu no ha estat el de crear un producte dietètic, sinó un producte alimentós que fos bo per a la salut. El pa morat també seria ideal per als qui pateixen diabetis i problemes d’obesitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa